Hlavní navigace

Výživné

  • (neregistrovaný)

    29. 5. 2013 16:37

    Prosím někoho, kdo by věděl, i když to sem tak úplně nepatří: Studentka VŠ, nyní pobírá výživné od otce. V červenci porodí dítě, bude žít s otcem dítěte, se kterým nejsou oddáni. Bude mít stále ještě nárok na výživné na sebe od svého otce? (Samozřejmě za předpokladu, že bude dále studovat.)

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 5. 2013 17:43

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Výživné
      To by asi měl rozhodnout soud.

      Teď by ji měl živit otec jejího dítěte, ne?
      § 95
      (1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.

    • 29. 5. 2013 17:48

      Lenka F. (neregistrovaný)

      Re: Výživné
      Děkuji, taky jsme si to mysleli. Jen jsem si neuvědomila, že tohle vlastně není tak úplně o tom, jestli ještě zůstává nezaopatřeným dítětem - zůstává (kdyby žila dál u rodičů nebo by se vdala, byl by nárok na daňové zvýhodnění), ale vyživovací povinnost od rodičů přebírá otec dítěte.

    • 29. 5. 2013 18:04

      ina (neregistrovaný)

      Re: Výživné
      Je moc prima, když nezaopatřené dítě má dítě. Chudáci budoucí prarodiče, těch nezaopatřených budou mít na hrbu možná docela dost.

    • 30. 5. 2013 9:05

      Lenka F. (neregistrovaný)

      Re: Výživné
      V tomto případě snad ne, rodinu otce celkem dobře znám, nejsou to žádní "sociálně slabí" a otec dítěte už vydělává. Navíc babička se už na vnoučata těší několik let, i když syn je ještě hodně mladý - na dnešní věk, kdy je obvyklé zakládat rodiny (u našich starších synů nic takového asi dlouho ještě nehrozí).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).