Náhrada za pracovní cestu

• (neregistrovaný)

30. 5. 2013 11:39

Dobrý den,
    rád bych se zeptal na můj problém: v pracovní smlouvě mám místo výkonu práce adresu firmy, u které jsem zaměstnán. Toto pracoviště je také ve smlouvě uvedeno pro účely cestovních náhrad v případě pracovní cesty. Zaměstnavatel mě vysílá na cesty po Praze, když předem slíbil hradit náklady na dopravu služebním, nebo vlastním autem. To však odmítá s argumentem, že nemám nárok ani na jednu z variant aut, protože jsem z Prahy a coby senior mám MHD zadarmo. Náklady na dopravu jsou jinak vypláceny všem, ti ale nejsou senioři. Rád bych se zeptal, zda je postup zaměstnavatele v souladu, protože se domnívám, že jde o pracovní cesty a nějaká cestovní náhrada by mi měla náležet.
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2013 12:20

sss (neregistrovaný)

Re: Náhrada za pracovní cestu
      pracovní cestu schvaluje zaměstnavatel, schválil Vám předem použití vozidla soukr,? Cestovní náhrady hradí vynaložené náklady zaměstnanci, když máte MHD zadarno co tedy chcete nahradit? jaký doklad prokážete?

• 30. 5. 2013 12:51

jinka (neregistrovaný)

§ 159
      (1) Náhrada jízdních výdajů za použití místní hromadné dopravy v souladu s určenými podmínkami pracovní cesty přísluší zaměstnanci v prokázané výši; tato náhrada náleží zaměstnanci i vedle náhrad podle § 157 odst. 1 až 3.
      (2) Při poskytnutí náhrady jízdních výdajů za použití místní hromadné dopravy při pracovních cestách v obci, ve které má zaměstnanec sjednáno místo výkonu práce, zaměstnavatel poskytne tuto náhradu ve výši odpovídající ceně jízdného platné v době konání pracovní cesty, aniž by zaměstnanec musel jízdní výdaje prokazovat. Náhrada jízdních výdajů zaměstnanci nepřísluší, pokud zaměstnavatel zajistí zaměstnanci použití místní hromadné dopravy způsobem, na který zaměstnanec finančně nepřispívá.

• 30. 5. 2013 13:54

Zbynek (neregistrovaný)

Děkuji Vám za obě odpovědi. Ptal jsem se, protože zaměstnavatel mi při přijímání do místa slíbil přidělení služebního auta a poté použití soukromého s tím, že toto do pracovní smlouvy nedává. K používání soukr. vozidla jsem mu předal kopie technických dokladů, avšak pracovní cesty autem pak už odmítl s uvedeným odůvodněním.

• 30. 5. 2013 14:11

jinka (neregistrovaný)

To, že jste senior ho neopravňuje ke krácení náhrad, vy nárok máte.
      Pokud Vás vyšle na cestu MHD, a neposkytne Vám jizdenky , tak musí proplatit náhradu v ceně jízdného.
      Sepište seznam pracovních cest.
      Uvedete datum , cíl a účel cesty a kolik požadujete proplatit na jízdném

• 30. 5. 2013 14:39

Zbynek (neregistrovaný)

Ještě jednou děkuji za nadějnou odpověď. Něco takového jsem tušil a ve výkazech práce pro zaměstnavatele jsem vždy uvedl cíl cesty. Kromě toho zaměstnavatel slibuje pro uchazeče přidělení služ. auta na webstránkách.

• 30. 5. 2013 15:44

rr (neregistrovaný)

Tak jak už psal/a sss.
      Pokud máte skutečně MHD zdarma, pak vám při pracovní cestě touto přepravou nevznikly žádné jízdní výdaje a tedy skutečně nemáte nárok na jejich náhradu.

Pokud jde o sliby na webstránkách, ty nejsou právně vymahatelné, bohužel ....

• 30. 5. 2013 15:58

jinka (neregistrovaný)

pročtěte si uvedený §
      "pokud zaměstnavatel zajistí zaměstnanci použití místní hromadné dopravy způsobem, na který zaměstnanec finančně "
      což zaměstnavatel nezajistil, jízdné náleží
      V zákoně neni nic o osobách, které jezdí "zdarma"

• 30. 5. 2013 16:04

jinka (neregistrovaný)

http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d3168v4160-jizdne/

• 31. 5. 2013 11:56

rr (neregistrovaný)

To však odmítá s argumentem, že nemám nárok
      >>>>>ani
      >>>>>na jednu z variant aut, protože jsem z Prahy a coby
      >>>>>senior mám MHD zadarmo. Náklady na dopravu jsou jinak
      >>>>>vypláceny všem, ti ale nejsou senioři. Rád bych se
      >>>>>zeptal, zda je postup zaměstnavatele v souladu,
      >>>>>protože se
      >>>>>domnívám, že jde o pracovní cesty a nějaká cestovní
      >>>>>náhrada by mi měla náležet.
      >>>>>Děkuji za odpověď
      >>>>
      >>>>Ještě jednou děkuji za nadějnou odpověď. Něco
      >>>>takového
      >>>>jsem tušil a ve výkazech práce pro zaměstnavatele
      >>>>jsem
      >>>>vždy uvedl cíl cesty. Kromě toho zaměstnavatel
      >>>>slibuje
      >>>>pro uchazeče přidělení služ. auta na webstránkách.
      >>>
      >>>Tak jak už psal/a sss.
      >>>Pokud máte skutečně MHD zdarma, pak vám při pracovní
      >>>cestě touto přepravou nevznikly žádné jízdní výdaje a
      >>>tedy skutečně nemáte nárok na jejich náhradu.

>>pročtěte si uvedený §
      >>"pokud zaměstnavatel zajistí zaměstnanci použití
      >>místní hromadné dopravy způsobem, na který
      >>zaměstnanec
      >>finančně "
      >>což zaměstnavatel nezajistil, jízdné náleží
      >>V zákoně neni nic o osobách, které jezdí
      >"zdarma"
      >http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d3168v4160-jizdne/

Zřejmě máte na mysli tuto část:

Toto fakticky znamená, že zaměstnanci mohou na základě tohoto ustanovení při vymezených pracovních cestách používat soukromé síťové jízdenky na městskou hromadnou dopravu, tedy bez zakoupení konkrétních jednotlivých jízdenek, a přesto zaměstnavateli vyúčtovávat jízdní VÝDAJE ve výši ceny těchto jízdenek za tyto pracovní cesty.

Opět opakuji, že tazateli nevznikly žádné jízdní výdaje, proto není co nahradit (ne nadarmo se tomu říká cestovní náhrady).
      Shora uváděné se týká situace, kdy zam-c skutečně za jízdné jakoukoli formou (jízdenka, síťovka, peněženka...) zaplatil.

Pokud ale vím, že zam-c je v pozici, kdy jezdí zdarma, nemohu mu nic nahrazovat. V zákoně nehledejte konkrétna. Často je třeba vycházet i z jiných dedukcí a výkladů ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).