Re: Převzaté odpisy
U účetních odpisů budete postupovat dle vašeho odpisového plánu.
A u bezúplatně nabytého majetku budete vycházet z reprodukční pořizovací ceny, tj. cena za kterou by byl majetek pořízen v době, kdy se o něm účtuje.
Takže zaúčtuju ZC tak jak jsem napsala výše?
a odpisy teda budu počítat 600 měsíců ze ZC? Můžete mi říct, kde pro to najdu oporu v ČÚS nebo zákoně? Hledala jsem jak postupovat, ale nenašla jsem nic, krom toho, že mám přebrat odpisy, pokud předchozí maj.odepisoval
Ve vašem případě se nejedná o "převzetí účetních odpisů". Musíte postupovat dle zák. o uct §25 a§28, dle vyhlášky č.500 pro podnikatele §56 a účetního standardu č.13. Také ze ZDP §27, §29. Tzn. znát u bezúplatně nabytého HM reprodukční pořizovací cenu
( stanovenou nejlépe znaleckým posudkem) a z této RPC začít dle vašeho odpisového plánu HM odpisovat. Nemůžete vycházet ze ZC u původního majitele, protože ta nemusí být shodná s cenou jakou má tento majetek nyní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
5. 6. 2013 9:49
Dobrý den,
jsme PO, bezúplatně nám je předáván majetek, který původní vlastník odepisoval a ještě není zcela odepsán. Provádíme pouze ÚČETNÍ ODPISY, máme stanoveno pro tento typ majetku dobu odpisování 50 let (tj.600 měs). Jak mám postupovat v případě, že výše zmíněný majetek zařazuji? Upravím délku odpisů podle toho, kdy by majetek doodepsal předchozí majitel, nebo budu ZŮSTATKOVOU CENU odepisovat dle našich předpisů, tedy 50 let???
Děkuju za pomoc