Re: Odpovědnost zaměstnace za škodu
Druh odpovědnosti a výše její náhrady závisí na více okolnostech - např. zda zaměstnanec má uzavřenu dohodu o odpovědnosti (individuální nebo společnou), pokud ne, zda mu prokážete zavinění alespoň ve formě nedbalosti, zda je zde příčinná souvislost mezi nezamknutím a krádeží, jakým způsobem mu byla uložena uzamykat prodejnu apod.
Dobrý den, děkuji za reakci. V případě, že zaměstnanec bude mít uzavřenou dohodu o odpovědnosti, je možné toto (uložení zamykat provozovnu) do ní zapsat? Dočetla jsem se, že se dohoda o odpovědnosti vztahuje pouze na věci, které jsou předmětem obratu nebo oběhu. Není mi z toho právě jasné jestli na "nezamykání a následnou škodu tímto zaviněnou" se může odpovědnost vztahovat.
Děkuji
V případě, že zaměstnanec uzavře dohodu o odpovědnosti, povinnost chránit svěřené hodnoty určené k vyúčtování mu vyplývá ze zákona, tudíž uvedení povinnosti zamykat prodejnu do této dohody je možné (konkretizuje zákonnou povinnost). Zaměstnanec na základě této dohody odpovídá za úplnost svěřených hodnot, nikoliv poškození. Představuji si. že zaměstnanec by mohl mít takto svěženo zboží nebo i hotovost na pokladně. Jak jsem už psala, mezi krádeží a porušením zákonné povinnosti musí být příčinná souvislost. Samotné zamykání nebo nezamykání není tím, za co by zaměstnanec odpovídal na základě dohody o odpovědnosti, ale pokud nezamkne a zboží má svěřeno, jednoduše si ho nechal ukrást.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
6. 6. 2013 9:37
Dobrý den, mám dotaz ohledně odpovědnosti zaměstance za škodu. Provozuji obchod s prodejem dětských hraček. V případě, že zaměstnanec po skončení směny zapomene zamknout provozovnu a dojde ke krádeži zboží. Jaká se zde uplatňuje odpovědnost. Řídí se odpovědností z nedbalosti, tj. náhrada škody ve výši 4,5 násobku průměrné měsíční mzdy, i když škoda dosáhne daleko vyšších hodnot?
Děkuji za radu.