Re: zkrácený úvazek
Děkuji paní Jasná. A ještě jeden dotaz. Je zaměstnavatel oprávněn nakázat takovému zaměstnanci, aby pracoval nad sjednaný pracovní úvazek, nebo se musí dohodnout ? A popřípadě, jestli lze tyto hodiny (doplnění do úvazku ) čerpat jako náhradní volno, nebo se jen proplácí ?
Re: zkrácený úvazek
Musí se dohodnout. Hodiny do plného úvazku si buď vyčerpe náhradním volnem nebo proplatíte, ale bez přesčasového příplatku, ten by vznikl až pokud by odpracované hodiny překročily plný měsíční úvazek. Tak jedině hodiny nad plný úvazek by byly s přesčasovým příplatkem. Snad jste mě pochopila, vysvětlování mi moc nejde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
6. 6. 2013 11:49
Dobrý den,
zaměstnanec má prac.úvazek 7 hod/den = 35 hod/týd.
Když v jednom týdnu 45 hod. a v ostatních 35 hod., je celých 10 hodin doplněním do celého úvazku, nebo pouze 5 a 5 hodin je práce přesčas ? Jde mi to to, že v jednom týdnu odpracoval o 5 hodin více, než je týdenní prac. úvazek. Počítají se hodiny do úvazku za celý měsíc, nebo se musí sledovat po týdnech ?
Děkuji za rady.