Re: Neplacené volno po RD
Ne, kdy končí podle vás. Žádala jste zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené, pokud ano do kdy. A pokud jste nežádala, pak kdy bude mít vaše dítě 3 roky?
Rodičovskou dovolenou můžete čerpat maximálně do 10.7.2013. 11.7. byste měla nastoupit do práce. Pokud pro vás zaměstnavatel nemá práci, měl by vám dát výpověď s odstupným. Pokud má práci až od 1.9., do té doby by vám měl platit náhradu mzdy pro překážky na straně zaměstnavatele.
Jestli jsem to ovšem špatně pochopila a vy nemůžete do 1.9. nastoupit, tak byste se měli dohodnout na neplaceném volnu, o které vy musíte písemně požádat.
Ano,já bych do práce ráda nastoupila k 11.7.2013,ale zaměstnavatel má místo mě náhradu na dobu určitou a to do 31.8.2014 a dříve mě tudíž vzít nechce.
Jde mi o to jestli musím na ten více než rok žádat o neplacené volno když jsem se zaměstnavatelem domluvená,že do práce nastoupím 1.9.2014 nebo o neplaceé volno vůbec žádat nemusím?
>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>
>>>>>>>10.7.2013 mi končí rodičovský příspěvek,ale do práce
>>>>>>>mohu nastoupit až 1.9.2014.Bohužel jsem takto
>>>>>>>domluvená
>>>>>>>se zaměstnavatelem,protože v době kdy jsme dohodu
>>>>>>>sepisovali byly podmínky pro RD jiné.Zaměsnavatel mě
>>>>>>>dřív
>>>>>>>zaměstnat nechce,protože má za mě náhradu.Nevím zda
>>>>>>>musím žádat o neplacené volno,když bych byla ochotna
>>>>>>>nastoupit do práce nebo zda mi ho může nařídit
>>>>>>>zaměstnavatel.
>>>
>>>Ano o čerpání RD jsem žádala a to do 9.7.2013.Syn
>>>bude
>>>mít tři roky 10.7.2013.
>>
>>Rodičovskou dovolenou můžete čerpat maximálně do
>>10.7.2013. 11.7. byste měla nastoupit do práce. Pokud
>>pro
>>vás zaměstnavatel nemá práci, měl by vám dát výpověď
>>s
>>odstupným. Pokud má práci až od 1.9., do té doby by
>>vám měl platit náhradu mzdy pro překážky na straně
>>zaměstnavatele.
>>
>>Jestli jsem to ovšem špatně pochopila a vy nemůžete
>>do
>>1.9. nastoupit, tak byste se měli dohodnout na
>>neplaceném volnu, o které vy musíte písemně požádat.
>
>Ano,já bych do práce ráda nastoupila k 11.7.2013,ale
>zaměstnavatel má místo mě náhradu na dobu určitou a to
>do 31.8.2014 a dříve mě tudíž vzít nechce.
>Jde mi o to jestli musím na ten více než rok žádat o
>neplacené volno když jsem se zaměstnavatelem
>domluvená,že do práce nastoupím 1.9.2014 nebo o neplaceé volno
>vůbec žádat nemusím?
Aha, já myslela, že to je překlep a myslíte 1.9.2013, že se jedná o překlenutí prázdnin. Takže vy jste už o neplacené volno požádala až do 31.8.2014, zaměstnavatel vám ho povolil, ale teď se chcete vrátit dřív. Myslím, že to vám umožnit nemusí, ale třeba se ozve nějaký právník věci znalý.
Takže Vy jste požádala o rodičovskou dovolenou do 9.7. (nebo možná do 10.7., nevím které datum jste v písemné žádosti uvedla) a jen ústně jste se domlouvali, že nepřijdete hned po rodičovské, ale až 1.9. (tzn. že neplacené volno od 10.7. nebo 11.7. není sepsané, ale šlo jen o jakousi předběžnou ústní domluvu)? A Vy jste teď zjistila, že nechcete přijít až 1.9., ale hned v červenci po skončení rodičovské?
Omlouvám se za odhlášení.
Začnu tedy od začátku.V roce 2009 jsem otěhotněla a musela nastoupit na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství.Čekala jsem dvojčata tak jsem se zaměstnavatelem podepsala smlouvu,že do práce nastoupím 1.9.2014.Jelikož jsem měla ještě jedno dítě tak se mně i zaměstnavateli jevilo lepší zůstat doma 4 roky a z důvodu,že mi nemá kdo děti hlídat tak nastoupit po prázdninách.Během dalšího měsíce jsem o jedno z dvojčat přišla a proto jsem zašla za zaměstnavatelem jestli by mě nevzal po třech letech tedy o rok dřív.Nevyhověl mi.Rodičovský příspěvek jsem si tedy nechala napsat na 4 roky jenže během dalších měsícu podmínky pro čerpání změnily natolik,že jsem musela zvolit tří letou variantu(místo 7.600 do tří let bych brala 3.800 od 9 měsíce věku dítěte do 4 let a to jsem si z finančních důvodů nemohla dovolit).Znova jsem zašla za zaměstnavatelem a seznámila ho se situací.Řekl mi,že prozatím smlouvu o nástupu do práce měnit nebude,že se uvidí za tři roky a při té příležitosti mi on sám dal podepsat žádost o čerpání RD do 9.7.2013 to bylo v březnu 2011.Já jsem mu žádost podepsala.Když jsem se teď v květnu ptala jestli by mě vzal tedy po ukončení RD řekl,že ne a vezme mě až toho 1.9.2014 jak jsme domluvení.Teď mi jde o to jestli ho musím žádat na ten rok co budu doma bez příjmů o neplacené volno nebo stačí,že máme sepsanou smlouvu o návratu v září 2014.On by byl rád pokud bych žádost o NV podala,ale nevím zda je to nutné?Moc děkuji
.Znova jsem zašla za zaměstnavatelem a seznámila
>ho se situací.Řekl mi,že prozatím smlouvu o nástupu do
>práce měnit nebude,že se uvidí za tři roky a při té
>příležitosti mi on sám dal podepsat žádost o čerpání RD
>do 9.7.2013 to bylo v březnu 2011.Já jsem mu žádost
>podepsala.Když jsem se teď v květnu ptala jestli by mě
>vzal tedy po ukončení RD řekl,že ne a vezme mě až toho
>1.9.2014 jak jsme domluvení.Teď mi jde o to jestli ho
>musím žádat na ten rok co budu doma bez příjmů o
>neplacené volno nebo stačí,že máme sepsanou smlouvu o
>návratu v září 2014.On by byl rád pokud bych žádost o NV
>podala,ale nevím zda je to nutné?Moc děkuji
Takže Vy a zaměstnavatel jste spolu v době Vaší nemoci, ještě před mateřskou a narozením dítěte, spolu sepsali jakousi dohodu, že se vrátíte do práce 1.9.2014 (nebo jak ta dohoda zní)? Podle mě je neplatná a zaměstnavatel to ví, proto po Vás chce, abyste teď, po rodičovské dovolené, požádala o neplacené volno, které on Vám povolí a tím pádem bude vše tak, jak on potřebuje. Protože Vy jste se nemohla předem vzdát svých práv, tj. vrátit se do práce po nemoci ( co kdybyste nedejbože tehdy při nemoci přišla o obě děti a nenastoupila byste tak na mateřskou a nemocenská by byla ukončená - copak pak by mohla platit nějaká dohoda, že se vrátíte až 1.9.2014)? Jak zní ta Vaše dohoda?
Ano přesně tak.Pracovala jsem zde několik let a i během prvního těhotenství mi zaměstnavatel vyšel se vším vždy vstříc.Proto mě překvapilo toto chování po celou dobu RD.Dohodu bohužel v ruce nemám jak říkám zaměstnavateli jsem důvěřovala.Jelikož má pouze jedno prac.místo a na něm je člověk který má prý sepsanou smlouvu na dobu určitou t.j. do 31.8.2014.Já do práce nastoupit chci i po těch čtyřech letech jen mi prosím poraďte jak to mám udělat s tím neplaceným volnem.Zda o něj požádat nebo ne?O to mi celou dobu jde.děkuji.
požádejte, do 31.8.2014 zůstanete doma na neplaceném volnu a pak se vrátíte spokojeně do práce. nebo nežádejte, trvejte na tom, že ta původní písemná dohoda je neplatná, on bude muset váš zástup propustit s odstupným, na vás bude naštvaný a vzájemné vztahy budou narušeny.
Tak tohle je nesmysl, můžete pracovat jak chcete a za kolik chcete.
Na vašem místě bych napsal žádost o NV, nechala si potvrdit odsouhlasení (né že papír zase zůstane u něj) a fofrem začasla shánět něco jiného. Sedět doma a doufat, že vás za rok opravdu zaměstná, mi v této situaci přijde hodně naivní.
Jak už psal někdo výše, můžete se domáhat nástupu hned a tvrdit, že ten canc je neplatný, ale to by bylo jen krátkodobé řešení.
ožádejte, do 31.8.2014 zůstanete doma na neplaceném
>volnu a pak se vrátíte spokojeně do práce. nebo
>nežádejte, trvejte na tom, že ta původní písemná dohoda je
>neplatná, on bude muset váš zástup propustit s
>odstupným, na vás bude naštvaný a vzájemné vztahy budou
>narušeny.
Děkuji a ještě se zeptám pokud o NV nepožádám a vrátím se po čtyřech letech jak jsme domluvení?Popravdě se mi nechce žádat o něco o co nemám zájem jen pro to abych vyhověla zaměstnavateli.A může mi NV popř. nařídit on?
neplacené volno vám nařídit nemůže.
Ale pořád nechápu, co vlastně chcete. On vás tam evidentně teď nechce a chce to mít písemně ošetřeno vaší žádostí o nepl.volno. pokud ji nenapíšete (a on vám ji neodsouhlasí), může se stát, že vás vyhodí pro neomluvenou absenci, protože vy nikde nemáte od něj schválené neplacené volno.
vyhověla zaměstnavateli.A může mi NV popř. nařídit
>>on?
>neplacené volno vám nařídit nemůže.
>Ale pořád nechápu, co vlastně chcete. On vás tam
>evidentně teď nechce a chce to mít písemně ošetřeno vaší
>žádostí o nepl.volno. pokud ji nenapíšete (a on vám ji
>neodsouhlasí), může se stát, že vás vyhodí pro
>neomluvenou absenci, protože vy nikde nemáte od něj schválené
>neplacené volno.
Ano o to mi přesně šlo- vědět co se může stát pokud žádost nepodám.Moc vám děkuji za tuto odpověď.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
6. 6. 2013 13:38
Dobrý den,
10.7.2013 mi končí rodičovský příspěvek,ale do práce mohu nastoupit až 1.9.2014.Bohužel jsem takto domluvená se zaměstnavatelem,protože v době kdy jsme dohodu sepisovali byly podmínky pro RD jiné.Zaměsnavatel mě dřív zaměstnat nechce,protože má za mě náhradu.Nevím zda musím žádat o neplacené volno,když bych byla ochotna nastoupit do práce nebo zda mi ho může nařídit zaměstnavatel.