Dobrý den pane Šveci,
v tomto případě prosím dodržte dikci § 11 zákona o daních z příjmů, tedy příjmy ze spoluvlastnictví se musí zdanit u jednotlivých spoluvlastníků dle jejich podílů, jinak může stanovit u užívání věci písemná smlouva.
Co se týče "obsahu" zemědělské výroby, je v tomto přesnější pokyn GFŘ D-6 - k § 7 odst. 1 písm. a) se stanoví, že do zemědělské výroby včetně hospodaření v lese se zahrnuje:
...
g) hospodaření v lese podle zákona č. 289/1995 Sb. lesního zákona.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 2. 2012 21:43
Dobrý den,
jsem fyzická osoba nepodnikatel. Společně se 2 dalšími spoluvlastníky (oba fyz. osoby nepodnikatelé) vlastníme les, každý jsme třetinovým spoluvlastníkem. V roce 2011 jsem prodal vytěžené dříví, veškeré výdaje i příjmy s tímto související jsem platil / obdržel já (ústní dohoda s ostatními spoluvlastníky), předpokládám, že tedy i sám zdaním. Je možné toto dle zákona o DPFO §10, odst. 4 považovat za zemědělskou výrobu a uplatnit tedy 80% výdajový paušál dle §7 odst. 7?
Funguje toto i s ohledem na popsané spoluvlastnictví? Pokud by byl problémem §11, bylo by řešením, že by každý z nás zdanil svůj třetinový podíl sám? Bylo by pak možné uplatnit 80% výdajový paušál?
Děkuji za radu
Jiří Švec