ČID je zaměstnavatelem

• (neregistrovaný)

11. 6. 2013 11:25

Dobrý den, je zde hodně znalých lidí různých profesí, prosím vás o radu. Známá pobírá ČID, prakticky nezaměstnatelná, ale nezdolná a vyřídila si živnostenský list a jezdí po trzích a prodává výrobky chráněných dílen, české výrobky. Je to krušný život, ale bylo to pro ní alespoň malé východisko. Bohužel se její zdravotní stav zhoršuje, mohl by za ní nakrátko občas zaskočit syn. Syn je na ÚP bez podpory, má odložené VŠ studium na 2 roky ze zdrav.důvodů.Má zjištěno, že ho nemůže vést jako společníka či jak se to nazývá, ale musí ho zaměstnat, tzn. uzavřít s ním alespoň DoPP. Bojí se pokut, je poctivá, smlouvu se synem uzavře, byť na 3 hodiny v měsíci, ale má obavy, že když se stane zaměstnavatelem, mohou jí sebrat důchod - ptala se na ÚP (chápu, že nevěděli), na OSSZ-tam nechápu, že nevěděli a odešla s nepořízenou a teď neví jak se má zachovat. POkud by se stala zaměstnavatelem, musí se zaregistrovat na OSSZ jako z-tel,když má na sebe ŽL ? Předpokládám, že registraci jako z-tel na FÚ (nebude odvod daně) ani ZP (nebude odvod pojistného) nemusí provádět. Věděli byste prosím něco k jejímu problému - jak z toho ven. Je neskutečná, sama si zjistila, že je "nový zákon" (to se tu také probíralo často) a syn by musel mít dohodu i sebou na tržišti, ale bojí se o důchod, je to jejich hlavní "příjem" ...anebo kam se obrátit o radu. Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 6. 2013 14:10

Maxx (neregistrovaný)

Re: ČID je zaměstnavatelem
      Pokud se synem uzavře DPP - nebude se hlásit na ZP ani na OSSZ jako zaměstnavatel, pokud odměna z dohody nepřesáhne 10 000/měsíc. (což asi ne, když bude na 3 hod/týdně)

Nevím, proč by jí měli sebrat důchod. Tady asi neporadím.

• 11. 6. 2013 15:07

jo (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, před asi 5 lety jsem zjišťovala přihlašování na OSSZ u dohod (ještě nebyl limit 10000) a bylo mi řečeno, že přihlásím i když dohoda tehdy nezakládala účast na pojištění ..., tím by se na OSSZ dozvěděli, že je zaměstnavatelem. Musela bych se podívat, jak je nyní definováno přihlašování na sociálku ...

• 11. 6. 2013 17:38

Maxx (neregistrovaný)

Nevím, podle mě to bylo i před 5-ti stejné. Proč by jste se přihlašovali jako zam-tel, když neodvádíte žádné sociální?

Když to vezmu z druhé strany - musela jsem odhlásit zaměstnavatele na OSSZ, když ukončil pracovní poměr zaměstnanec a zůstala tam jenom paní na DPP (do 10 000).

Pokud OSSZ nevadí, že ČID podniká, tak proč by jim mělo vadit, že zaměstnává někoho? Tohle nemá logiku (to však v tomto státě není směrodatné).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).