Re: Pohoda - inventarizace účtů
prostě si vytisknete rozvahové účty
jeden po druhém "sestava pohyb na účtu"
a zkontrolujete transakce a zůstatky
porovnáte účty 311 a 321, případně ještě i 315 a 325
s knihami pohledávek a závazků neuhrazených k rozvahovému dni
porovnáte účty 211 a 221 se stavy pokladen a bank k rozvahovému dni atd.
Dobrý den, sestavu pohyb jen ve výjimečných případech , já mám u 311 nebo 321 např. 500 stránek.
Pro účetní uzávěrku se tisken OBRATOVÁ PŘEDVAHA. Najdete účetnictví - úč.deník- ob.předvaha analyticky.
Účty 311 a 321 musí souhlasit 3 sestavy.
1)účtová osnova
2) kniha (pohledávek - závazků)
3) saldo
>>>Dobrý den,
>>>můžete mi poradit, kde v Pohodě udělám dokladovou
>>>inventarizaci účtů?
>>>Děkuji
>>
>Dobrý den, sestavu pohyb jen ve výjimečných případech
>, já mám u 311 nebo 321 např. 500 stránek.
>Pro účetní uzávěrku se tisken OBRATOVÁ PŘEDVAHA.
>Najdete účetnictví - úč.deník- ob.předvaha analyticky.
>
>Účty 311 a 321 musí souhlasit 3 sestavy.
>1)účtová osnova
>2) kniha (pohledávek - závazků)
>3) saldo
Dobrý den,
děkuji za odpovědi, to je přesně můj problém, že jednotlivé účty jsou velmi rozsáhlé, ale předávám účto a přebírající kromě obratovky chce i inventarizaci účtů. Pátrala jsem, jestli třeba není sestava nějaká kratší, ale nenašla jsem, radši jsem se proto zeptala.
No tak k inventarizaci nepotřebujete pohyb na účtu. Prostě ke každému zůstatkovému účtu uděláte inventuru, z čeho se skládá. Např. 311 + 321 vytisknu knihu neuhrazených faktur + saldo, 022 + 082 sestavy z majetku, 331 + 336 by mělo sedět na poslední mzdy, 221 okopíruji výpis, a na dost účtů mám tabulky v excelu.
např. 343, 345, 314,324,428,429,... Prostě musíte doložit, z čeho se ten zůstatek dělá. Já to dělám každý rok automaticky u všech firem, i pro mě je to přehlednější.
Já bych po vás taky chtěla inventury účtů, kdybych to účetnictví přebírala.
Ano, dělám to stejně jako píše Nicky, minimálně každý rok při uzávěrce. Vytisknu obratovku a ke každému účtu udělám na formulář zápis. Mám udělanou takovou tabulku na A4, kde je napsáno inventurní soupis, zůstatek účtu xxx, celkem, poznámka , rozdíly, jestli bylo provedeno dokladově nebo fyzicky. Pak kdo inventuru provedl, kdo ji schválil (jednatel). No a k tomu přiložím ty potřebné doklady (výpisy z banky, inventuru pokladny, skladu atd...)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 6. 2013 16:42
Dobrý den,
můžete mi poradit, kde v Pohodě udělám dokladovou inventarizaci účtů?
Děkuji