Vynětí divedent z daně na podíl na zisku

• (neregistrovaný)

13. 6. 2013 6:19

Můžete mi někdo pomoci odpovědět: "Uveďte vliv případného vynětí divedent z daně na podíl na zisku společníku s.r.o."

Prosím, pomůže mi někdo s touto otázkou. Potřebuji oponentovi odpověď a docela jsem v koncích, neboť v pondělí promuji. Děkuji všem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 6. 2013 12:25

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Vynětí dividend z daně na podíl na z
      To bude mít souvislost s mezinárodními smlouvami o zamezení dvojího zdanění. Kdyby národní daňové systémy nepřihlížely ke skutečnosti, že z příjmů se zdrojem v zahraničí byla již daň v zahraničí zaplacena (klasickým případem jsou převody zisků podniků ve formě dividend, kdy stát, ze kterého je platba prováděna, zdaní dividendu na základě pravidla zdroje, zatímco stát, ve kterém se nachází příjemce dividendy, ji zdaní na základě rezidentství příjemce). No a v této oblasti se používá i metoda úplného vynětí a metoda s výhradou progrese - ty jsou myslím dvě a někde se používá i prostý zápočet. Bylo by i potřeba vědět, kdo ten společník s.r.o. je? mateřská společnost a z jakého státu?, EU? odjinud? nebo FO a odkud? Zkuste zapátrat ve výše uvedené oblasti a nápomocen vám bude i §19 ZDP, kde se dočtete za jakých podmínek jsou příjmy z dividend a jiných podílů na zisku osvobozeny. A také nějaké příklady s výpočty, pro lepší porozumění by se asi hodily. Promovala jsem už hodně let zpátky, tak možná váš oponent chce vědět něco jiného a určitě podrobněji. Každopádně vám přeji při promoci hodně štěstí a úspěchu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).