Dary

• (neregistrovaný)

13. 6. 2013 9:48

Chtěla jsem se zeptat,takové ty různé organizace dobročinné,které už mají předtištěné složenky,jen vypsat sumu a poslat-dá se to nějak daňově odepsat_?

Děkuji za odpověď - účetní je na dovolené

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 6. 2013 10:31

m. (neregistrovaný)

Re: Dary
      Je tam řada podmínek pro daňovou uznatelnost - nahlédněte zde na liště do zákonů - zákon o dani z přímu, jen určité procento ze zisku, práv. osoba min. 2 tis. Kč za dar, fyz. 1 tis. Kč, a také záleží na tom komu - pokud nechcete čekat na návrat účetní, musíte podrobně nastudovat.

• 13. 6. 2013 10:37

Daniela K. (neregistrovaný)

Na váš dotaz se nedá jednoznačně odpovědět, protože problematika darů není úplně jednoduchá. Aby byl dar daňově uznatelným darem, musí být z hlediska ZDP splněno více podmínek. Jste FO nebo PO? FO viz §15 odst.1) a PO §20 odst.8 ZDP. Zjednodušeně: záleží komu, za jakým účelem a v jaké výši je dar poskytnut - FO min. 1000Kč a PO min. 2.000Kč při splnění dalších podmínek daných zákonem.
      Pozn. Dary se odečítají až od základu daně, tzn. že např. u PO nejsou součástí HV = nedosáhnete-li v daném roce daňového základu, není dar od čeho odečíst.

• 13. 6. 2013 10:39

,, (neregistrovaný)

Děkuji, jsem FO, zisk nějaký bude, o limitu 1000 Kč vím. Zajímá mě, jestli i bez darovací smlouvy mohu odečíst. Titul daru vymezený v § splním.

• 13. 6. 2013 10:51

Daniela K. (neregistrovaný)

Ještě musíte splnit další podmínku, u FO musí úhrnná hodnota darů přesáhnout 2% základu daně a odečíst můžete nejvýše 10% ze základu daně. Mít darovací smlouvu je určitě lepší, ale prokázat poskytnutí daru můžete i jinak. Pokud vím, tak řada dobročinných organizací vám na vaši žádost po poskytnutí daru pošle darovací smlouvu nebo potvrzení o přijetí daru.

• 13. 6. 2013 10:53

,, (neregistrovaný)

Ještě jednou děkuji :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).