Re: zahraniční stravné - prosím o vysvět
Přečtěte si ten paragraf celý, je to tam dost kostrbatě napsáno, ale je to tam. To, co píšete o té jedné hodině, by tak bylo, kdyby vám nevznikl nárok na tuzemské stravné. Pak byste opravdu měl zahraniční stravné a stačilo by vám k tomu být v zahraničí více než jednu hodinu. Zakopaný pes je v tom tuzemském stravném.
Aha, takže pokud jsem v tuzemsku déle než v zahraničí nemám nárok na zahraniční stravné, teda pokud nebudu v zahraničí déle než pět hodi.
ještě pro mé ujasnění, když budu v ČR 6 hodin a na slovensku 7 hodin mám nárok na zahraniční stravné, ano ?
děkuji moc
1. Nejde o to kde jste déle, ale jestli máte nárok na tuzemské stravné
2. Pokud budete v ČR 6 hodin a na slovensku 7, dostanete jak tuzemské, tak zahraniční stravné
3. Pokud budete v ČR 6 hodina a na slovensku 5,5 hodiny, taktéž dostaneče tuzemské i zahraniční stravné.
4. Pokud budete v ČR 6 hodin a na slovensku 4,5 hodiny, dostanete jen tuzemské stravné za 10,5 hodiny
5. Pokud budete v ČR 4,5 hodiny (nevznikne vám nárok na tuzemské stravné) a na slovenská 1,5 hodny, dostanete jen zahraniční stravné
Dobrý den, navazuji na Vaše vysvětlení výše a chtěla bych se zeptat, jak je to u více pracovních cest v jednom dni, tzn. na první cestě byl v ČR 8 hod, v zahraničí 2 hod, tentýž den vyjel znovu a byl v Česku 2 hod. a v zahraničí 2 hod. Zahraniční část sečtu, tj. 4 hod, u první cesty vznikl nárok na tuzemské stravné ale u druhé nevznikl. Kolim vyplatím zaměstnanci? Děkuji.
par 170 ZP
(4) Doby strávené mimo území České republiky, které trvají 1 hodinu a déle při více zahraničních pracovních cestách v jednom kalendářním dni, se pro účely zahraničního stravného sčítají. Doby, za které nevznikne zaměstnanci právo na zahraniční stravné, se připočítávají k době rozhodné pro poskytnutí stravného podle § 163.
Já bych žádné zahraniční stravné nedala a vše dala jen tuzemským tzn. 14 h. Ale jistá si tím zcela nejsem. S tímto případem jsem se nesetkala. Možná poradí ještě někdo jiný.
Trvá-li tato doba déle než 12 hodin, nejvýše však 18 hodin, poskytne zaměstnavatel zaměstnanci zahraniční stravné ve výši dvou třetin této sazby zahraničního stravného, a ve výši jedné třetiny této sazby zahraničního stravného, trvá-li doba strávená mimo území České republiky 12 hodin a méně, avšak alespoň 1 hodinu, nebo déle než 5 hodin, pokud zaměstnanci vznikne za cestu na území České republiky právo na stravné podle § 163 nebo § 176. Trvá-li doba strávená mimo území České republiky méně než 1 hodinu, zahraniční stravné se neposkytuje- toje odvislé od toho tuzemského....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
14. 6. 2013 13:53
Dobrý den,
byl jsem na služební cestě na Slovensku a nedostal zahraniční stravné. Paní účetní řekla, že nemám nárok a odkázala mne na zákoník práce §170. vůbec tomu nerozumím. Na slovensku jsem byl 3,5 hodiny a v ČR 6.
děkuji za vysvětlení