SP a ZP studenta

• (neregistrovaný)

14. 6. 2013 15:53

Dobrý den,

letos jsem odmaturoval a 1. července dostanu rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí ke studiu. V přápadě, že mne přijmou musím hlásit na OSSZ a Všeobecné zdravotní pojišťovně u které jsem pojištěn, že pokračuji ve studiu nebo to škola ohlásí automaticky za mne a jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění. V případě, že mne nepřijmou, tak předpokládám, že se musím jít zapsat na Úřad práce České republiky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 6. 2013 17:11

Líba (neregistrovaný)

Re: SP a ZP studenta
      Jestliže vás nepřijmou a nebudete ani celý měsíc zaměstnán v pojištěném vztahu, ani nebudete pobírat podporu v nezaměstnanosti, tak budete považován za studenta do konce prázdnin. V září se dojdete přihlásit na ÚP, abyste si nemusel sám hradit ZP. Pokud budete na VŠ přijat, informujte se na studijním oddělení, jestli to oznamují ZP sami. Není to na všech školách stejné.

• 14. 6. 2013 18:24

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: Sociální pojištění studenta
      Studenti nejsou od 1.1.2009 pojištěni nemocensky a od 1.1.2010 ani důchodově (nem.+důch.poj.=sociální pojištění), takže na OSSZ nic nehlásíte. Sociální pojištění neplatíte. Pokud se na školu nedostanete, je rozumnější zaregistrovat se na ÚP (není to povinnost) - platí za Vás zdravotní pojištění a po určitou dobu je Vám registrace na ÚP počítána do pojištěné doby pro důchod. Nepočítejte raději s tím, že škola něco nahlásí - na ZP hlaste vždy každou změnu sám, je to jistější.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).