Hlavní navigace

Směna pozemků,daň z převodu

  • (neregistrovaný)

    14. 6. 2013 17:38

    Manželé směnili s městem pozemek bez finančního plnění. Směňovaný pozemek byl ve vlastnictví města - tedy územního samosprávního celku. Dle §21/4 c) a d) (u d) si nejsem jistá, jestli lze, když není ve smlouvě sjednaná cena a převádí se v podstatě "bezúplatně") zákona o dani z převodu nemovitosti se domnívám, že není potřeba na finanční úřad doručit i znalecký posudek. Na městském úřadě byl manželům dán k dispozici výtažek z vyhlášky, kterou se stanovuje prodejní cena pozemků v obvodu jejich města, pokud by si takový pozemek někdo kupoval. Na finančním úřadu manželům řekli, že jim takovýhle doklad stačí a ať zdaní dle této částky.
    Není to hloupost? :) Já bych se klonila ke znaleckému posudku na oba pozemky a pak zdanila ze zjištěné ceny...

    Díky za rady, třeba se s tím někdo setkal. :-)

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 6. 2013 20:04

      Jiří Pulec (neregistrovaný)

      Re: směna pozemků,daň z převodu
      pokud byla cena podle města vyšší, platí se z "vyhlášky města", pokud byla cena podle posudku vyšší, platí se z posudku. Platí se 4 % z vyšší ceny. Přiznání se podává nejpozději do konce 3. měsíce následujícího po měsíci převodu. Poplatníky jsou jak manželé tak město!

    • 14. 6. 2013 22:47

      Iva. (neregistrovaný)

      Re: směna pozemků,daň z převodu
      Mám zkušenost se směnou pozemků mezi obcí a TJ. Bohužel, znalecký posudek musí být (také jsem neměla cenu, pouze výměry směněných pozemků) . Raději jsem se ptala přímo na FÚ , sice to nemám písemně, ale posudek je nutný.

    • 14. 6. 2013 23:44

      Kara (neregistrovaný)

      Re: směna pozemků,daň z převodu
      Já mám zkušenost se směnou pozemků mezi fyzickými osobami (měli ideální poloviny různých polí, tak si je vyměnili, aby každý měl celé pole). Posudek nebyl potřeba, FÚ si to ocenil podle bonity sám, žádná daň k placení nevyšla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).