Re: Zaslání výpovědi poštou
Jakto? Když budu brát první pracovní den dnešek, tak 10. pracovní den bude pátek 28. červen. A pokud ani v tento den nebude dopis vyzvednutý, tak v tento den pracovní poměr skončí.
Kde je psáno, že zaměstnavatel má dát poště pokyn, aby uložila na 15 kalendářních? Má být uloženo na 10 pracovních, ne 15 kalendářních. V zákoníku se píše "uloží SE na 10 pracovních...". A kterým dnem začíná ta lhůta 10ti pracovních dnů? Pracovním dnem poté, co nebyla písemnost doručená?
Pošta bohužel umí jen kalendářní dny, proto má dát zaměstnavatel 15 dní a "reálných" 10 pracovních dní si pak musí spočítat (tohle je problém ZP, ve starém to byly kalendářní dny). A lhůta začíná běžet následující pracovní den po pokusu o doručení, takže v mém případě od zítra.
Mně jde teď právě o to, jak mám postupovat, když vím, že zaměstnavatel porušuje zákoník práce.
Re: Prosím Páju
Řekněme to jinak. Zaměstnavateli se dopis vrátí s tím, že poslední den úložní doby byl koncem června (tj. 10. kal. den). Takže zaměstnavatel bude myslet, že výpovědní doba běží od 1.7. a toto musí tazatelka, až se vrátí v červenci z dovolené, zpochybnit s tím, poslední den úložní doby měl být až 1.7. (tzn. 10. pracovní den), takže výpovědní doba má začít běžet až od 1.8.
Také si to tak myslím, jen nevím, jestli bude stačit nějaký dopis, nebo to mám řešit ještě předtím, že bych třeba zavolala personalistce, ať to pošle znova (to by už vyšlo nastejno). Jde mi hlavně o princip, kdybych si toho nevšimla, tak to neřeším, ale takhle se obávám, že posílají špatně všechno.
Ve vašem případě - protože to řešit chcete - je to v pohodě, prostě upozorníte zamtele, aby to poslal znova . Jestli psát nebo volat nevím, jak to u vás chodí, taky nevím, proč vám to prostě nedá do ruky. S tím principem jsem právě chtěla Páju, aby do toho vnesl jasno.
takže vy jste doma na překážkách, dopis si včas z neznámého důvodu vyzvednout nechcete (ještě nejste na dovolené, jste na překážkách, takže by vám teoreticky v převzetí dopisu nic nebránilo), vy vlastně chcete zaměstnavatele školit, aby se naučil posílat poštu
Sice jsem "doma" na překážkách, ale to přece neznamená, že nemůžu být na dovolené mimo domov. A dopis bych si včas převzala, kdyby byl zaslán se správnou lhůtou. Navíc i kdybych byla doma, tak je to přeci úplně jedno, tady jde o princip a porušování ZP.
Možná, kdyby se jednalo o malou organizaci, tak to ještě pochopím, ale v mém případě se jedná o státní organizaci.
no upřímně - nesvádějte to na "stát", za to přece stát nemůže, to je chyba jednoho úředníka/ce, který se nevyzná v zákonech,přestože je za to placený. No a koneckonců, někde jsem četla, že státní zaměstnanci za vzniklé škody odpovědnost nenesou, tak "vo co go", že jo, jeden měsíc (a možná i víc, pokud je to u víc lidí) překážek v práci navíc přece daňové poplatníky nezabije
Já nechápu víc věcí :
1. proč si myslíte, že ve státní organizaci pracují jiní lidé , než u malé firmy ?
2. Z jakého důvodu jste na překážkách doma ?
Pokud vaše funkce existuje (asi ano, když ještě nemáte výpověď) proč vás z překážek neodvolá do práce k převzetí výpovědi ?
3. Proč vám nedoručí výpověď domů osobně pracovník organizace ?
Hlavně uveďte za jakého důvodu jste na překážkách ? To je ve státní organizaci obvykle pouze v případě, že místo již bylo zrušeno, tudíž výpověď zaměstnanec nemá např. z důvodu, že byl dlouhodobě nemocný a tuto obdrží teprve po návratu z nemoci. Nějak si neumím představit z jakých jiných důvodů můžete být na překážkách.
1. Nepsala jsem, že tam pracují jiní lidé. Myslela jsem to tak, že se s touto situací velké organizace, především státní, setkávají mnohem častěji, než v malých firmách. Z toho důvodu by to měli dělat "správně". Rozhodně jsem nepsala nic o pracovnících jako takových.
2. Jsem na překážkách, protože jsem z osobních důvodů rezignovala na vedoucí funkci. Samozřejmě, že by mě mohl "povolat", abych si výpověď převzala osobně, ale v tomto případě se výpověď zasílá poštou. Nicméně to je úplně jedno, z jakého důvodu jsem na překážkách, to na situaci vůbec nic nemění.
Protože vím, že se to takto u nás nikdy nedělalo a nedělá. Je tam jeden zavedený postup a pochybuji, že by ho najednou jen tak změnili. To by byla opravdu velká náhoda. A navíc by to ani nedávalo smysl. Také pochybuji, že by výzvu zasílali "výhradně do rukou adresáta" a na dodejku, takto se zasílá pouze výpověď.
Ale to jsou pouze vaše spekulace a předpoklady. Nějak mi uníká stále smysl toho, o co vám ve skutečnosti jde. To, jestli výpověď převezmete později a tedy bude váš PP trvat déle bude problém zaměstnavatele,nikoliv váš, takže nechápu na jakou odpověď od tohoto fóra čekáte.
Spekulace to rozhodně nejsou. Jelikož k tomu bylo připojeno poučení, že uplynutím lhůty se zásilka považuje za převzatou, tak k čemu by jim bylo posílat mi výzvu, na kterou bych se nedostavila a výpověď bych tak nepřevzala?
Samozřejmě, že to je problém zaměstnavatele a ne můj, jen jsem chtěla znát i názor ostatních a jestli se s tímto problémem už někdo nesetkal.
K Vámi popsanému problému 10 kal. dnů versus 10 prac. dnů zasílám odkaz k tomuto problému. Vyplývá z něj , že v podstatě nelze zaslat písemnost s doručením 10 prac. dnů, takový pojem ČP nezná.
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d2475v3241-dorucovani-pisemnosti-v-pracovnepravnich-vztazich/
No tak Vám nevím. Co je vlastně cílem této debaty. Dobře zaměstnavatel nepostupoval zcela správně a nezasla dopis s úložní dobou 15 kal dnů, aby se měla zato, že tyto dny pokryjí 10 prac. dnů. Jenže chyba je už vlastně v ZP, když uvádí kal. dny. No a teď tedy co. Chcete vůbec převzít dopis nebo chcete spekulovat o lhůtě?
Myslím si, že prac. vztah je krom jiného o komunikaci a to obou stran. Vy se nemůžete v lhůtě dostavit na poštu, ale co tedy vzít telefon, zavolat s tímto problém pers. odd. a vše si vyříkat. Jsme lidi, tak bychom měli kromě par. sledovat i obyčejný lidský přístup. Vždyť i tohle může přinést změny u zaměst. a další už nebudou muset toto řešit.
Nedá mi to se nezeptat, skutečně tam máte 10 kal. dnů? ČP má standardně 15 kal. úložní. Není to myšleno náhodou jako 15 kal. v rámci 10 prac.
Kontrola OIP najde i co není. Tohle je jenom o komunikaci. Když vím že mám od zaměst. dopis a nemůžu, tak hledám cestu jakým jiným způsobem lze danou věc řešit. Nezlobte se, ale vy hledáte jenom to, že zaměst. dal zkrácenou úložní dobu a jeho porušení povinností.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
17. 6. 2013 15:50
Dobrý den,
zaměstnavatel mi zaslal poštou výpověď pro nadbytečnost a na oznámení o uložení zásilky na poště (nebyla jsem doma) je stanovena lhůta pouze 10 dní, poté bude zásilka vrácena a bude považována za doručenou.Nicméně odjíždím na dovolenou a nemůžu si zásilku ve stanovené lhůtě vyzvednout.
Dle zákoníku práce má však být lhůta pro doručení 10 pracovních dní, nikoliv kalendářních, jak je stanoveno na zásilce a v poučení. Ve lhůtě 10 pracovních dní bych si zásilku vyzvednout stihla.
Chtěla bych se tedy zeptat, jak mám postupovat, když zaměstnavatel tímto porušil zákoník práce a mně tím znemožnil si zásilku vyzvednout ve správné lhůtě?