Re: Účtování stravenek - zpětně??
Nejdůležitější na stravenkách je, aby příspěvek na ně (max 55%) byl ve správném roce. Prověřte, jak to udělala na přelomu roku. Zaměstnancům musíte nejprve vyrovnat stravenkami závazky a pak vydat stravenky dopředu, ale právě se může stát, že některé náklady budou nedaňové.
Účtování "pozadu" mi přijde jednodušší než účtování "dopředu".
Na konci roku musí být závazek k zaměstnanci, protože vyúčtování ve mzdách bylo provedeno v prosincové výplatě, kdy zaměstnancům již byl stržen jejich 45% podíl (a vše bylo naúčtováno správně do prosincových nákladů).
V lednu se pak účtuje již jen o splnění závazku.
Příspěvek je vždy NA něco a ne ZA něco, takže z této formulace usuzovat časovou souvislost mi přijde úsměvné.
Vím, že je mnoho případů z praxe, kdy bylo vyřazeno z daňových nákladů, stejně tak jsou případy, kdy vyřazeno nebylo. Já mám pouze tu druhou zkušenost. Navíc bych chtěl vidět zdůvodnění. Pokud je postaveno pouze na NA/ZA, tak bych se bránil.
Nicméně každý jsme odpovědný za svůj výklad a své účtování a daňové přiznání.
Děkuji všem za rady, samozřejmě bych ráda přešla na výdej stravenek "dopředu", ale musím najít nějaký způsob, jak "vyrovnat" rok - pokud bych v lednu vydala stravenky za prosinec i za leden, ke konci roku bych měla 13 výdajů... což asi také není správně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
18. 6. 2013 8:17
Dobrý den, přebírala jsem v březnu účetnictví po minulé účetní, která účtovala stravenky zpětně, podle skutečně odpracovaných dnů, tzn. za prosinec v měsíci lednu. Tím pádem jí na přelomu roku vznikl závazek za zaměstnancem 333. Jak se tohoto závazku zbavit? Chtěla bych účtovat stravenky ne zpětně, ale tak se má, dopředu, na účet 335. Nejsme plátci DPH. Prosím o radu. Děkuji.