Re: odvod FÚ za porušení rozpočtové kázn
dle sbírky souvztažností bych se určitě neřídila
"16. Pokud byla dotace zaúčtována jako ostatní provozní výnos pokrývající náklady, na které byla dotace poskytnuta, pak se změna původní výše dotace (ať již v důsledku změny odhadu výše dotace nebo v důsledku povinnosti dotaci částečně nebo zcela vrátit) zjištěná v období zúčtování dotace do výnosů projeví také úpravou výnosů, ve výši, o kterou se částka změny výše dotace (resp. částka, kterou je nutno vrátit) liší od dosud nespotřebované částky dotace. Pokud ke zjištění dojde v některém z následujících období, bude povinnost snížení dotace zúčtována jako ostatní provozní náklad."
http://www.nur.cz/content/view/159/40/
Také řeším zda daňově či nedaňově.Dle "výkladů" se jedná o daňový "náklad", ale "plaťák" je na"daň ".
Okolo dotací, co a jak správně vykazovat se toho moc nenajde, poskytovatel odkazuje na zákon, konkretně neodpoví ani lidi na ministerstvu....
Opravovali jste "zpětně", dle závěru z kontroly finanční vypořádání ?
Nám byly monitorovací zprávy bez problémů administrátorem schváleny, tento výměr daně jsme dostali za chybné výběrové řízení a jiné nesrovnalosti, až po kontrole z MPSV a následné kontrole FÚ. Účtování dotace samotné dotace jsem neopravovala. Myslím, že toto už se samotnou dotací tzn. nesouvisí. Zkusila jsem se již zeptat naší daňařky, tak uvidím co mi k tomu zjistí. Děkuji za rady :-)
Dejte prosím vědět, také čekám na odpověď daňařů i auditorů. Myslím, že to asi bude podobné - nedodrželi jste to a to - máte povinnost "dotaci" vrátit ve výši, - kontrolor poskyvatele však trval na opravení "výkazu" v části poskytnuto z veřejných zdrojů.Učtování dotace samozdřejmě zpětně opravit nelze, ale toto jakoby nevnímali a já tápu..
Tak názor naší poradkyně, ověřený i na FÚ je platební výměr - odvod za porušení rozpočotvé kázně účtovat daňově 538 x 345, par. 23 ZDP nestanovuje povinnost zvýšit základ daně o doměřenou (vrácenou) dotaci, jedná se o snížení ZD v roce, kdy došlo k vrácení dotace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
19. 6. 2013 10:34
Dobrý den, nemáte prosím zkušenost se zaúčtování platebního výměru - odvod za porušení rozpočtové kázně, dotace z EU. Finanční úřad to formuluje jako vyměřenou daň. Mám účtovat 545 x 345 a částku mít daňově neuznatelnou? Děkuji R.N.