Re: Výše nemocenské po RD?
Já to počítat nebudu :), jde mi o obecné zásady - jinak naposledy pracovala v roce 2009 od ledna do listopadu, předtím souvislé roky bez nemocenských, stejný zaměstnavatel,
tzn. chápu dobře, že by nemocenská teď (denní dávka) měla být stejná jako před narozením 1. dítěte v roce 2010?
Děkuji za trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
20. 6. 2013 8:14
Dobrý den,
můžete mi prosím někdo osvětlit základ pro výpočet nem. dávek v tomto případě:
Maminka na RD s prvním dítětem, 3 roky mělo v květnu 2013, druhé se má narodit v září 2013, od února 2013 neschopenka (neplacená), protože rodičovská dovolená byla až do května 2013.
Od května 2013 vyplácí nemocenské dávky sociálka, ale denní průměr je výrazně nižší než byl před narozením prvního dítěte, kdy bylo také rizikové těhotenství, ke změně zaměstnání nedošlo, v mezidobí byla jen dohoda o provedení práce, což by nemělo mít na nic vliv.
Dotaz: z čeho se počítají nemocenské dávky v tomto případě,
ze skutečné mzdy dosažené před narozením prvního dítěte nebo z nějakého pravděpodobného výdělku? Podle mého názoru by měly být stejné jako před 3 lety.
Moc děkuji za info.