Re: nárok na mateřskou?
není to tak úplně pravda - záleží na tom, jestli stihnete nastoupit na PPM do 180 kal. dnů od ukončení prac.poměru. Na PPM se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu, takže podle mého na PPM mít nárok budete.
A pokud náhodou ne, ano, manžel může požádat, pokud on bude splňovat podmínky pojištění.
Moc děkuji za odpovědi. Snad to tedy půjde nějak zařídit aby si mateřskou vzal na sebe manžel... Vím že dřív se to dělalo nějak tak, že muž šel na mateřskou třeba na tři dny a pak jí přehodil na manželku. Nejsem si jistá jak se to dá udělat teď. Prostě se ke mě v zaměstnání zachovali dost zle a teď to musíme nějak vyřešit. Jsem teprve na začátku těhu takže na mateřskou včas nenastoupím...
Na manželku může přehodit rodičovský příspěvek, PPM se nepřehazuje. Dřív při volbě RP musel manžel skutečně nastoupit na PPM, ale protože to bylo většinou jen formální, tak teď posuzují pouze to, jaký by měl DVZ, kdyby nastoupil. Zkuste projít stránky MPSV a CSSZ.
To byste si moc nepomohli, kdyby manžel pobíral mateřskou, protože při tom by nesměl pracovat ve stávajícím pracovním poměru. Spíš to vidím tak, manžel bude normálně pracovat dál a Vy sice nebudete mít nárok na PPM (pokud teď nenastoupíte ještě někam do práce), ale od porodu si požádáte o rodičovský příspěvek.
Jenomže pokud si požádám hned o rodičák, přijdu o půl roku s miminkem co bych mohla být doma.... Já bych to spíš viděla tak, že si opravdu vezme mateřskou manžel, bude chodit do práce a plat se vyřeší pak nebo jinou smlouvou... Zkusíme něco vymyslet...
Nevím, jak to uděláte "...nebo jinou smlouvou...".
Jako že by s ním sepsali jinou smlouvu na jiný druh práce, jako že dělá něco jiného, ale vlastně by stále dělal tu svoji původní práci? Jde to, pokud mu takto zaměstnavatel vyhoví (ale musí to být potajmu). A co jste myslela tím "plat se vyřeší pak" nevím. Kdy pak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
20. 6. 2013 13:10
Dobrý den, po skončení rodičovské dovolené mě zaměstnavatel donutil podepsat dohodu o výpovědi pro nadbytečnost. Jenomže kvůli druhému těhotenství jsem šla okamžitě (ještě v ochranné lhůtě) na nemocenskou. Obávám se, že nebudu mít nárok na podporu v mateřství? Jak to teď je? Může o ní zažádat třeba manžel?