Re: Rodičák,pracovní smlouva
Pokud byste čerpala rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele, pak byste nárok na nemocenské dávky neměla, vzhledem k tomu, že ale pracujete, máte zároveň nárok na nem.dávky i na rodič.příspěvek.
§28 Zákona o nem.poj.
(5) Nemocenské se nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu nebo služební volno, za které nebyl poskytnut služební příjem nebo plat, pokud dočasná pracovní neschopnost vznikla nebo karanténa byla nařízena nejdříve dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno. Ustanovení věty první neplatí v případě, kdy pojištěnka nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství z žádné pojištěné činnosti, a případě, kdy pojištěnec byl uznán dočasně práce neschopným podle § 57 odst. 1 písm. e) a f) a v případě pracovního nebo služebního volna poskytnutého z důvodů ošetřování nebo péče uvedených v § 39 odst. 1 písm. a) nebo b).
Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele, rodičovský příspěvek je příspěvek státu. To jsou 2 různé pojmy. Vy nyní pobíráte rodičovský příspěvek, ale rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele nečerpáte, chodíte do práce a pracujete. To lze. Kdybyste čerpala rodičovskou dovolenou, což je to "pracovní volno bez náhrady příjmu", neměla byste nárok na nemocenskou.
při výpočtu nemocenské se použijí průměry z vašich současných příjmů, 12 měsíců zpětně, při výpočtu PPM, pokud budete nastupovat na PPM do 4 let věku toho staršího dítěte, bude se porovnávat tehdejší průměr s tím současným a PPM bude vyplácena tím vyšším
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
21. 6. 2013 8:41
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mi poradíte.Jsem na RD s dvouletým synem, vrátila jsem se do práce na zkrácený úvazek. Nyní jsem zjistila že jsem těhotná, a nemůžu vykonávat práci, jedná se o zdravotnictví. V nemocnici mi řekli, že musím jít na neschopenku.Můžu pobírat RD i nemocenku? Asi ne, že?Nebo budu muset rozvázat pracovní poměr v nemocnici? Nevítě někdo?děkuji