Rodičák,pracovní smlouva

• (neregistrovaný)

21. 6. 2013 8:41

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mi poradíte.Jsem na RD s dvouletým synem, vrátila jsem se do práce na zkrácený úvazek. Nyní jsem zjistila že jsem těhotná, a nemůžu vykonávat práci, jedná se o zdravotnictví. V nemocnici mi řekli, že musím jít na neschopenku.Můžu pobírat RD i nemocenku? Asi ne, že?Nebo budu muset rozvázat pracovní poměr v nemocnici? Nevítě někdo?děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 6. 2013 9:07

RenataH (neregistrovaný)

Re: Rodičák,pracovní smlouva
      Pokud byste čerpala rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele, pak byste nárok na nemocenské dávky neměla, vzhledem k tomu, že ale pracujete, máte zároveň nárok na nem.dávky i na rodič.příspěvek.
      §28 Zákona o nem.poj.
      (5) Nemocenské se nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu nebo služební volno, za které nebyl poskytnut služební příjem nebo plat, pokud dočasná pracovní neschopnost vznikla nebo karanténa byla nařízena nejdříve dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno. Ustanovení věty první neplatí v případě, kdy pojištěnka nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství z žádné pojištěné činnosti, a případě, kdy pojištěnec byl uznán dočasně práce neschopným podle § 57 odst. 1 písm. e) a f) a v případě pracovního nebo služebního volna poskytnutého z důvodů ošetřování nebo péče uvedených v § 39 odst. 1 písm. a) nebo b).

• 21. 6. 2013 10:44

kiss (neregistrovaný)

nerozumím toum čerpání rodičovské dovolené u zaměstnavatele. RD platí stát. Myslíte PPM?

• 21. 6. 2013 10:53

RenataH (neregistrovaný)

Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele, rodičovský příspěvek je příspěvek státu. To jsou 2 různé pojmy. Vy nyní pobíráte rodičovský příspěvek, ale rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele nečerpáte, chodíte do práce a pracujete. To lze. Kdybyste čerpala rodičovskou dovolenou, což je to "pracovní volno bez náhrady příjmu", neměla byste nárok na nemocenskou.

• 21. 6. 2013 11:26

kiss (neregistrovaný)

rozumím, a moc děkuju za vyčerpávající informace. A jestli můžu mít ještě jeden dotaz, jaké průměry se použijí při výpočtu nemocenské a následně při nástupu na PPM. děkuji vám ještě jednou

• 21. 6. 2013 11:31

RenataH (neregistrovaný)

při výpočtu nemocenské se použijí průměry z vašich současných příjmů, 12 měsíců zpětně, při výpočtu PPM, pokud budete nastupovat na PPM do 4 let věku toho staršího dítěte, bude se porovnávat tehdejší průměr s tím současným a PPM bude vyplácena tím vyšším

• 21. 6. 2013 9:08

xxxx (neregistrovaný)

můžete se vrátit zpátky na RD to vám zaměstnavatel musí povolit, PP bych rozhodně neukončovala a současně brát RD a nemocenskou nemůžete.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).