Re: Nemovitost v obch.majetku-jak poznám
Ono se to u FO možná ani poznat nemusí... Nevím, jestli máme nějaký zákon, který FO nařizuje zápis změny do katastru, pokud se rozhodne nemovitost zařadit do OM. Do OM se majetek zařazuje po rozhodnutí majitele příslušným zápisem v DE nebo účetnictví. Ani nevidím důvod, proč by se mělo povinně zapisovat do katastru, protože každá FO ručí celým svým majetkem a není rozhodující, zda je v OM nebo není.
To ovšem nevylučuje možnost zápisu IČO do katastru, např. je-li na kupní smlouvě IČO FO, bude v katastru také zapsáno IČO.
Samozřejmě se mohu mýlit.
Dovolím si nesouhlasit se zápisem ičo do KN. To se dělá (dělalo?) u aut, ne u nemovitostí. Jinak souhlas.
Dobrý den,
díky za názory, já si také myslím, že v KN se zapisuje r.č. a pak
záleží na rozhodnutí vlastníka, zda zařadí do OM nebo ne a tuto sku-
tečnost zjistíme jen v DE.
Problém je, že přebírám fyz.osobu, která vlastní nemovitosti a já nevím, zda jsou nebo ne v obchodním majetku a nevím, jak se toho
dopátrat a jak postupovat v r.2013.
Tam je situace následující: každý rok jsou faktury za nájmy 2 nemovitostí a aut, v r.2012 jsou navíc nájmy u jedné z těch
nemovitostí , kdy platí nájemníci za byty, popř. místnosti -
takže dřívější fakturace se zdaňovala dle § 7 a nájemné za byty
i místnosti se prý bude zdaňovat podle § 9 - i když jde o stejnou
nemovitost. Což se mi samozřejmě nezdá, ale nevím, jak z toho.
Od roku 2013 budu daně dělat já.
Ne, jsem zaměstnanec s.r.o., které si nemovitosti a auta pronajímá,
k tomu samozřejmě patří, že udělám společníkovi i daň.přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Navíc tyto faktury za nájmy aut a nemovitostí jsou po několik let nezaplaceny.
Tak ať vám společník řekne, jestli je má v OM, ne? Pozor také na cenu obvyklou a další věci spojené s pronájmy mezi společností a společníkem. Také můžete zjistit z předcházejícho DP, jaké uplatňoval výdaje, jestli %, tak nepotřeboval odpisy ani nemovitosti v OM... víte ono to není tak lehké "dělat daně" fyzické osobě.
Ano, vím, že to není lehké, proto už nyní nad tím přemýšlím, rozhodně chci vědět, zda jsou nemovitosti v OM. Ceny obvyklé mě
taky trápí, myslím, že dříve to dodržováno nebylo.
Jak stanovím? Musím znát samozřejmě výměry, k čemu objekt slouží, v jaké je lokalitě a pak bych si měla začátkem roku zjistit ceny pronájmů podobných objektů. Kde to budu zjišťovat? Z nabídek realitních kanceláří, z dotazů vlastníkům podobných objektů nebo z cen, za které pronajímá Město? V tomto ještě nemám zcela jasno.
Podle mne by se měla cena obvyklá stanovovat každý rok, tedy bude i pohyblivá. Díky za názory.
Nevím, proč by vás ceny obvyklé měly trápit. Jako zaměstnanec přece jen zapíšete na papír to, co vám vlastník dá jako podklad a možná vynásobíte pár čísel. I to, že mu řeknete cosi o cenách obvyklých, je nejspíš nad rámec vašich povinností. Trápil bych se pouze v případě, že vaše mzda je shodná s odměnou daňového poradce...
Ze zákona o daních z příjmů je patrné, že příjem z pronájmu se daní dle §7, pokud je pronajímaný majetek zahrnutý v OM, jinak se daní dle §9. Předpokládám, že nemovitost může být v OM jen z části. To by pan majitel měl říci zcela přesně, pokud se to nedá dohledat.
A nechte se poslat na nějaké školení.
Dobrý den, díky za odpověď, musela jsem se nad ní i pousmát.
Kdybych měla čekat na nějaké podklady ohledně nájmů, tak to bych se prostě nedočkala ... Tady nejsou ani smlouvy, nikoho netrápí nějaké ceny obvyklé, fakturace je každý rok jiná, ale diametrálně odlišná!!!! Nájmy nejsou placeny.
Myslím, že budu muset smlouvu nachystat - včetně všech náležitostí - výměry v m2, cena za 1 m2, ustanovení ohledně oprav, technického zhodnocení ... Ovšem budu chtít spolupracovat s daňovým poradcem.
Školení k dané problematice na úrovni odbornosti pro daňového poradce nepřipadá v úvahu.
Jak by mohla být jedna nemovitost zčásti v OM a zčásti ne???? Nedovedu si to představit v praxi. Jak by se potom postupovalo v případě oprav, výdajů na energie, příp. paušálu apod?
Děkuji za názory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
22. 6. 2013 23:40
Prosím, jak zjistím, zda má FO nemovitost v obchodním majetku
nebo ne?
Pokud by byla v OM, pak je v Katastru nemovitostí uvedeno
IČ fyzické osoby? Nebo je uváděno jen r.č. a záleží tedy na tom,
zda podnikatel zařadí do OM nebo ne?
Děkuji.