Re: Faktura z loňska - nevýznamná položk
Ale vždyť se nejedná o nedaňový, tak jaké s tím dělat problémy ..
Jen se uplatnění DPH posunulo v čase
Náklad je podle dotazu daňovým nákladem předešlého roku. V letošním roce, pokud nebyla vytvořena dohadná položka nebo se nejedná o pořízení např.odepisovaného majetku (tazatelka neuvedla druh nákladu), by mohli účtovat buď na "nedaňový" účet nebo pokud takové nemají tak normálně dle zvyklostí ve firmě a vyloučit tento náklad z daňově uznatelných nákladů roku 2013 v daňovém přiznání. Jde o to, že se jedná o daňový náklad - jen v letošním roce ho nelze v řádném daňovém přiznání uznat jako daňový. Pokud se tedy opravdu nejedná o nevýznamnou položku, na kterou pamatuje jejich vnitřní směrnice o časovém rozlišení.
to mi vysvětlovat nemusíte, ale uvádíte, že by se v přiznání vyloučil jako nedaňový, no a já se s Vámi nebavím o tom, jak se to dělá - ale chtěla jsem znát odpověď, dle kterého § lze u takovýchto nákladů nárokovat DPH - tak jak se psalo v první odpovědi..... diskuze o dańových/nedaňových nákladech je zbytečná o tom moje odpověď nebyla, mě zajímal ten §
Děkuji všem za jejich reakce! Je mi jasné, že se jedná o daňově uznatelné náklady loňského roku - tedy pokud je chci uplatnit, tak dodatečným přiznáním. Chtěla jsem však zjistit, zda je možno tuto povinnost obejít a uplatnit je daňově v letošním roce, vzhledem k tomu, že se jedná o nevýznamnou částku - viz § 23 odst. 2 zák. o dani z příjmu, kterou není nutné časově rozlišovat. Částka by svou výší odpovídala, ovšem nejsem si jistá účelem, jedná se o fakturu za opravu stroje, přičemž v komentáři k §23 odst. 2 se zmiňuje např. předplatné novin, nákup kalendářů a diářů atd. Moc mi to tedy do této možnosti nezapadá, ale chtěla jsem slyšet Vaše názory. Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
23. 6. 2013 17:31
Zajímal by mě Váš názor! Vedu účetnictví s.r.o., pan jednatel mi nyní dodal fakturu z loňského roku k zaplacení a zaúčtování.
Co se týče DPH tak tam problém nevidím, odpočet je možno uplatnit do 3 let, tak bych to dala do aktuálního přiznání. Ovšem nevím jak naložit s náklady. Ráda bych se vyhnula nutnosti podávat dodatečné daňové přiznání. Vzhledem k tomu, že nejde o velkou částku, zvažovala jsem dát fakturu do účetnictví běžného roku s tím, že se jedná o nevýznamnou položku, spadala by do limitu určeného naší vnitřní směrnicí, mám však obavu, že dle výkladu zákona lze tento limit využít jen pro určitý druh nákladů - nákup kalendářů, diářů a pod. Takže nevím jestli by mi to prošlo.
Dejte prosím vědět co si o tom myslíte, případně jaká je Vaše zkušenost z kontrolou apod. Děkuji mockrát!