Re: Daň.zvýhodnění
Pak až do 31.8.
Já mám ale pořád z dřívějška zafixované, že když má povolené odložení nebo opakování maturity na září, zachovávají se mu práva a povinnosti studenta až do 31.8. bez ohledu na to, jestli pracuje nebo ne. Tak nevím, musím si to ověřit.
pro Karu
§ 13 odst. 2 písm. b)
Po dobu školních práznin bezprostředně navazujících na skončení studia na střední škole, pokud dítě nevykonávalo po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost nebo nevznikl nárok po celý kalendářní měsíc na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
Re: pro Karu
Ano, to vím, ale když maturitu dítě nedělalo a bude ji dělat až v září, tak přece ještě neskončilo studium.
V některém z dřívějších "Pelechů" Pelech psal o odmaturování a posuzování navazujících školních prázdnin po skončení studia. Tzn. odmaturuje v květnu nebo červnu a pak se posuzuje červenec a srpen.
A pak píše: V návaznosti na předpisu upravujících průběh studia na středních školách je složitější posuzování u žádá, který studium neukončil řádně. Nevykonal-li žák v určeném termínu úspěšně maturitní zkoušku a byla mu povolena opravná zkouška, odklad nebo opakování, zachovávají se mu práva a povinnosti žáka do konce školního roku, v němž měl studium ukončit (tj. zpravidla do konce srpna).
A nepíše tam o sledování výdělků v červenci a srpnu.
Re: pro Karu
Tak jsem si teď schválně volala na FÚ přímo vedoucí závislé činnosti a ta je toho názoru, že pokud je mu povolen odklad nebo opakování na září, tak ještě studium řádně neukončil a tudíž je studentem až do 31.8. bez posuzování výdělečné činnosti o prázdninách.
Pamatuji si, že jsem těchto pár případů měla a kontrola z FÚ se vždycky takto vyjádřila - jen se podívali, jestli mám založené povolení opakování maturity a že jsem dala zvýhodnění (nebo tehdy slevu na dítě) do srpna. A jestli dítě pracovalo nebo ne jim bylo tehdy jedno právě proto, že dítě ještě studium neukončilo. Ale ještě budu pátrat dál.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
25. 6. 2013 9:32
Syn zaměstnance bude dělat maturitu na podzim, ale syn od 1.5.2013 už pracuje. Má tento zaměstnanec nárok na daňové zvýhodnění na syna?A do kdy?