Dobrý den,
protože zákoník práce v této problematice není konkrétní a bohužel nebylo toto ustanovení ošetřeno ani novelou účinnou k 1.1.2012, může si zaměstnavatel sám zvolit způsob, který bude používat. Rozhodně bych doporučovala pro všechny zaměstnance shodně a pokud možno popsat způsob čerpání interním předpisem. Má-li mzdová účetní k dispozici dobrý program, který je předem nastaven na jeden nebo druhý způsob, je situace jednodušší.
Vy jako zaměstnankyně o způsobu čerpání nerozhodujete. Požádáte o čerpání bezprostředně po mateřské a zaměstnavatel Vám sdělí, kolik dnů dovolené Vám náleží.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 2. 2012 14:22
Dobrý den, ráda bych se zeptala na dvojí výpočet nároku na dovolenou po mateřské dovolené.
Jak píšete:
> sečtete dny mateřské dovolené + dny nečerpané dovolené z roku 2011. Pravděpodobně se dostanete na počet těsně pod hranicí 60 dnů. Jsou dva možné postupy (oba v souladu se zněním zákoníku práce).
> 1. Zaměstnankyni náleží poměrná část ŘD, protože v roce 2012 není alespoň 60 dnů výkonu práce.
> 2. Sečtete dny MD + dovolenou z roku 2011 + dovolenou, která náleží za rok 2012 a dostanete se nad hranici 60 dnů = náleží dovolená za kalendářní rok.
> Dagmar Kučerová
>
Mám mateřskou do 14.3.2012 - tj. 53 dní + 3 dny dovolené z roku 2011, tudíž se mě tyto možnosti týkají. Proto by mě zajímalo, kdo v tomto případě rozhoduje o tom, kterou variantou se mi bude nárok na dovolenou za rok 2012 počítat. Pokud si podám žádost na čerpání celé dovolené za rok 2012, je zaměstnavatel povinnen to takto respektovat nebo o výpočtu rozhoduje jen on? :( Děkuji moc za odpověď, s pozdravem Lucka Křížková