Re: Konec mateřské a žádání rodičovské
6) SLUŠNOST
Uvědomte si, že lidé, kteří zde radí, tak činí dobrovolně a bezplatně. Slova "prosím" a "děkuji" rozhodně nejsou zbytečná. Na fórum rozhodně nepatří hádky, agresivita, urážky, vulgarity atd. Též vyjádření typu "žádám o odpověď" vyznívá poněkud arogantně a může někoho odradit od pomoci.
Jinak vše najdete zde v historii, mockrát zodpovězeno.
>1/Jak končí mateřská dovolená ? Automaticky uplynutím
>28 týdnů nebo musí vystavit lékař ukončení (jako u
>neschopenky)?
automaticky uplynutím 28 týdnů
>
>2/ Jaký doklad odevzdám zamteli jako ukončení ?
žádný, on si to umí spočítat
>
>
>3/ Mám ji od 1.4.2013, takže skončí 13.10.2013 ?
ano
>4/ Když půjdu žádat o rodičovský příspěvek, tak prý
>min. 30 dní předem. Prý ale potřebuju od sociálky od kdy
>do kdy jsme pobírala mateřskou a kolik. A to mi jako
>napíšou dopředu, když jí v den žádosti nebudu mít ještě
>vyčerpanou?
to asi ne, tak tam nechoďte 30 dnů předem, jděte tam v říjnu
Ještě něco dodám. Na úřad půjdete požádat o rodičovský příspěvek. Ale když skončí mateřská a Vy nechcete nastoupit do práce, musíte zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou na dobu, kterou si určíte, maximálně do 3. narozenin dítěte (délka pobírání rodičovského příspěvku a délka rodičovské dovolené spolu nesouvisí). A ještě před rodičovskou dovolenou můžete zaměstnavatele požádat o vyčerpání řádné dovolené, na kterou Vám vznikl nárok, tzn. od 14.10., a teprve po jejím vyčerpání nastoupit na rodičovskou dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
26. 6. 2013 13:22
1/Jak končí mateřská dovolená ? Automaticky uplynutím 28 týdnů nebo musí vystavit lékař ukončení (jako u neschopenky)?
2/ Jaký doklad odevzdám zamteli jako ukončení ?
3/ Mám ji od 1.4.2013, takže skončí 13.10.2013 ?
4/ Když půjdu žádat o rodičovský příspěvek, tak prý min. 30 dní předem. Prý ale potřebuju od sociálky od kdy do kdy jsme pobírala mateřskou a kolik. A to mi jako napíšou dopředu, když jí v den žádosti nebudu mít ještě vyčerpanou?