Re: výpověď pro nadbytečnost, nemoc
Děkuji Vám moc za odpověď. Vychází mi tedy ukončení PP dne 19.9.2013 (po ukončení nemoci 20.7.2013 + 61 dní). K tomuto datu odhlásit ze ZP, OSSZ a pak proplatit odstupné? Jak zadat do programu, když nenastoupí do práce a budou jí placeny 2 měsíce průměrem? Jako když normálně chodí do práce?
A to jde, aby v době nemoci dostala výpověď? Nemoc byla od 30.10. a výpověď dostala 31.10.
Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem
§ 53
(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování,
>>>>>Zaměstnankyně dostala výpověď pro nadbytečnost § 52,
>>>>>písm. c) ke dni 31.10.2012 s tím, že jí nemůže být
>>>>>přidělována práce a bude jí dvouměsíční výpovědní
>>>>>doba
>>>>>placena průměrem, pak 3 měsíce odstupné.
>>>>>Zaměstnankyně
>>>>>má
>>>>>od 30.10.2012 nemocenskou až dosud. Z OSSZ přišlo, že
>>>>>si zažádala o invalidní důchod. Chtějí vyplnit
>>>>>Potvrzení zaměstnavatele podle § 83 zákona 582/1991
>>>>>Sb.
>>>>>Podpůrčí doba bude vyčerpána dne 20.7.2013. Nevím,
>>>>>jaké
>>>>>datum napsat na OSSZ jako ukončení pracovního poměru.
>>>>>Ukončení sice mělo být 31.12.2012, ale když je
>>>>>nemocná
>>>>>a
>>>>>ani nevyčerpala ty 2 měsíce výpovědní doby, jak to
>>>>>bude? Kdy přesně bude ukončení PP? Nemocenskou by
>>>>>měla
>>>>>mít
>>>>>ukončenou ke dni 20.7.2013, kdy jí končí podpůrčí
>>>>>doba. Pak se jí budou platit 2 měsíce náhrady mzdy a
>>>>>pak
>>>>>ještě odstupné? Vůbec se nemůžu dopočítat, jaké
>>>>>přesné
>>>>>datum bude ukončení PP, ke kdy ji mám odhlásit atd. O
>>>>>kolik dní se bude prodlužovat výpovědní doba.
>>>>>Zamotala
>>>>>jsem se do toho, tak mi prosím poraďte.
>>>>>Děkuji Hanka
>>>>Pokud neprohlásila, že na prodloužení PP netrvá,
>>>>výpovědní doba se prodlouží po skončení PN o 61 kal.
>>>>dnů
>>>>(listopad 30, prosinec 31). Teprve pak bude možné
>>>>vyplatit odstupné, po celou tuto dobu bude placena
>>>>průměrem.
>>>
>>A to jde, aby v době nemoci dostala výpověď? Nemoc
>>byla od 30.10. a výpověď dostala 31.10.
>V dotazu se nepíše, že výpověď dostala 31.10. Datum
>jsem přešla, protože formulace "k" je zmatečná.
Výpověď dostala a podepsala 17.10.2012 s datem ukončení 31.10.2012. Proto se 30.10.2012 "hodila" marod, takže nedostala výpověď v době nemoci. Ale zařídila se podle výpovědi:-)
No docela se v tom topíte. Uveďte datum od kterého se uvedená pracovní pozice ruší, dále datum, kdy výpověď zaměstnankyně převzala, datum od kdy začala nebo měla začít běžet výpovědní doba. Jinak žádná odpověď , podle vašeho zmatečného dotazu , nemůže být správná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
27. 6. 2013 9:51
Dobrý den, prosím Vás o radu u konkrétního případu. Zaměstnankyně dostala výpověď pro nadbytečnost § 52, písm. c) ke dni 31.10.2012 s tím, že jí nemůže být přidělována práce a bude jí dvouměsíční výpovědní doba placena průměrem, pak 3 měsíce odstupné. Zaměstnankyně má od 30.10.2012 nemocenskou až dosud. Z OSSZ přišlo, že si zažádala o invalidní důchod. Chtějí vyplnit Potvrzení zaměstnavatele podle § 83 zákona 582/1991 Sb. Podpůrčí doba bude vyčerpána dne 20.7.2013. Nevím, jaké datum napsat na OSSZ jako ukončení pracovního poměru. Ukončení sice mělo být 31.12.2012, ale když je nemocná a ani nevyčerpala ty 2 měsíce výpovědní doby, jak to bude? Kdy přesně bude ukončení PP? Nemocenskou by měla mít ukončenou ke dni 20.7.2013, kdy jí končí podpůrčí doba. Pak se jí budou platit 2 měsíce náhrady mzdy a pak ještě odstupné? Vůbec se nemůžu dopočítat, jaké přesné datum bude ukončení PP, ke kdy ji mám odhlásit atd. O kolik dní se bude prodlužovat výpovědní doba. Zamotala jsem se do toho, tak mi prosím poraďte.
Děkuji Hanka