Daňový náklad s.r.o.?

• (neregistrovaný)

1. 7. 2013 11:03

Dobrý den,
    můžete mi prosím poradit. Mám nově založené české s.r.o., kde společník i jednatel jsou němci. Nyní museli přicestovat z Něm kvůli založení bankovního účtu a podruhé kvůli převzetí bankovních karet. vždy se ubytovali zde v hotelu na 1 noc se snídaní. Mohu tento náklad účtovat jako daňový, i když nemají sjednánu smlouvu o výkonu funkce ani jiný pracovní poměr? Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 7. 2013 20:57

P.C. (neregistrovaný)

Re: Daňový náklad s.r.o.?
      Zdá se mi celkem nadstandardní, aby společnost platila cizincům nebo zaměstnancům cesty do svého sídla, případně noclehy v místě sídla, ale papír snese vše...

U jednatele, pokud má dohodu, že bude pracovat z domova, to je celkem jistě pracovní cesta pro společnost, takže do nákladů.

U společníka bych si byl jistý jen v případě, že pro společnost něco dělá a pracoviště má též doma...

Na druhou stranu, pokud společnost chce od kohokoli, aby přijel podepsat nějaký dokument, který jí zajistí nějaký příjem nebo je jen nutný pro její činnost, měla by mu cestovní náhrady proplatit.

Nakonec půjde stejně jen o to, zda případný náklad projde kontrolou na FÚ a v tomto případě, pokud se nebude opakovat každý týden, bych neviděl problém, ale doporučuji zeptat se daňového poradce.

• 2. 7. 2013 8:56

annn (neregistrovaný)

Re: Daňový náklad s.r.o.?
      Řešením je tzv. servisní smlouva. Jedná se o to, že fakturace z ubytovacího zařizení pak proběhne na Němce. Ony oceňuji své výkony a tyto Vám pak fakturují. Např. práce programátora 200 €/den do této částky promítnou vše, co jim nebylo zaplaceno tady.
      Tady je jenom potřeba, aby bylo možné pak obhájit ceny obvyklé.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).