Mateřská dovolená - započítání do základu daně a dokladování FÚ

• (neregistrovaný)

20. 2. 2012 20:44

Dobrý den,
    v loňském roce jsem do září pobírala rodičovský příspěvek. Poté jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, a do konce roku 2011 mi byl poskytován příspěvek. Zároveň do doby nástupu na mateřskou dovolenou jsem pracovala pro zaměstnavatele na poloviční pracovní úvazek. Bude v daňovém přiznání za r.2011 do základu daně zahrnut i poskytnutý příspěvek za mateřskou dovolenou? Jak toto doložit finančnímu úřadu - je nutno žádat příslušný úřad ČSSZ?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2012 9:48

autorka

Dobrý den,

Vaším právem bylo požádat o roční zúčtování příjmů zaměstnavatele do 15. února. Po uplynutí tohoto termínu pravděpodobně Vaší žádosti nevyhoví (ale můžete se pokusit). Pokud jste v uplynulém roce měla pouze příjmy ze zaměstnání od jednoho zaměstnavatele, přiznání podávat nemusíte. Mohlo by ale být pro Vás z důvodu využití slev, daňového zvýhodnění a nezdanitelných částí základu daně, výhodné.

Požádejte zaměstnavatele o Potvrzení o zdanitelných příjmech a na základě tohoto potvrzení přiznání zpracujete. Peněžitý příspěvek v mateřství ani rodičovský příspěvek nejsou zdanitelnými příjmy zahrnovanými do daňového přiznání.

Dagmar Kučerová  ;) 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).