Re: Prosím pomoc - DPČ
Ne, chybu jste neudělala. Hranice 2 500,-Kč je pouze u ZMR. Pokud za zaměstnance není plátcem stát (důchodce, student....) nebo nepracuje jinde, kde by vám doložil výši vyměř. základu na ZP, pak musíte odvést ZP z minimální mzdy.
Tak ted jsem si opravdu oddechla.:) Moc Vám děkuji paní Jasná. Mohla bych Vás ještě otravovat a zeptat se, zda nevíte, jakým paragrafem se mohu zam-ci odkázat? Nenašla jsem nic jiného než 187/2006 Sb., §6 a §7, který hovoří o ZMR, nicméně nikde nic o jeho podmínkách. Ještě jednou Vám velice děkuji za radu a pomoc... Vaše Lalina
Děkuji za opravu, opravdu jsem se spletla. Omlouvám se. U ZP se ZMR neurčuje. Pokud nedosáhne v měsíci 2 500,-Kč, tak jej odhlásíte, na ZP nesrážíte. V dalším měsíci, kdy dosáhne 2 500,-Kč, ZP srazíte a znovu přihlásíte. To je to takíkajíc kolečko odhlášek a přihlášek.
Takže správný postup by byl tedy odhlásit zam-ce na ten daný měsíc od ZP a SP odvést z dané částky 2400,-Kč, je to tak?
Bohužel takhle jsem nepostupovala a zam-ce ošidila...:( Ach jo... Prosím, jakým způsobem by jste to následně řešily vy? Znamená to, že ZP by se mu mělo vrátit.
odhlásit zaměstnance na ZP, sociální máte dobře. Teď ještě záleží na tom, jestli jste stihla poslat přehled na ZP. Pokud už je poslaný, tak bych zavolala na ZP a domluvila se s nimi, že jim příští měsíc pošlete méně (méně o tu dnešní opravu) peněz než bude v přehledu v dalším měsíci a k tomu bych připojila vysvětlují dopis.
A zaměstnanci vyplatit v hotovosti. V podstatě je to lepší, než kdybyste měli ZP dlužit peníze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
8. 7. 2013 11:14
Dobrý den,
zam-ec pracující na DPČ má hodinovou mzdu 100,-Kč.
Minulý měsíc odpracoval pouze 24 hodin, tedy 2400,-Kč hrubá mzda.
Odvedla jsem mu zdravotní a sociální, což byla chyba, jelikož jsem ho ošidila.:( Blbec jsem si to neuvědomila.:(
Zam-ec mne na toto upozornil. Prosím, nevíte, jak toto řešit?
Předem Vám děkuji. Lalina