Re: Zákl.daně z příjmů z prodeje domu
Pokud dům prodáte a není osvobozeno platíte daň z příjmů z prodejní ceny, od které odečtete pořizovací cenu, tedy tu, za kterou jste ho prokazatelně nabyli a další výdaje např. provizi realitce, zaplacenou daň z převodu nemovitosti... najdete v § 10 ZDP. Posudek s tím nemá nic společného.
Pokud dům darujete, tak nepodléhá dani z příjmů, ale dani darovací, záleží komu darujete, může být i osvobozeno, tady je základem pro darovací daň cena z posudku. Paní z FÚ evidentně ze všeho uvařila "guláš" a motá daně dohromady.
Re: Zákl.daně z příjmů z prodeje domu
Přesně tak, jde o prodej darovaného domu .... tak moc děkuji. Bylo mi to takové divné - prodejní cena minus odhadní cena. Díky moc, jde o opravdu velké peníze a když už to jde z peněz podruhé zdaněných, tak člověk počítá:o)))
Luisa
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
8. 7. 2013 13:52
Dobrý den ... potřebuji ujistit. Zajímá mě základ daně z příjmů z prodeje domu:
dům byl darován - daň z převodu osvobozena
dům byl prodán - nespadáme do osvobození z daně z příjmů
Zajímá mě, z čeho s stanovuje základ daně. Je pravda, že základem daně bude prodejní cena snížená o hodnotu daru ke dni nabytí darované věci? Tedy porovná se posudek ke dni darování a hodnota prodeje ( samože ponížená o daň z převodu atd )
Děkuji moc za radu ... dnes mi ani paní na Fú neodpověděla, prý to neví:o(((
Luisa