Zákl.daně z příjmů z prodeje domu

• (neregistrovaný)

8. 7. 2013 13:52

Dobrý den ... potřebuji ujistit. Zajímá mě základ daně z příjmů z prodeje domu:

dům byl darován - daň z převodu osvobozena
    dům byl prodán - nespadáme do osvobození z daně z příjmů

Zajímá mě, z čeho s stanovuje základ daně. Je pravda, že základem daně bude prodejní cena snížená o hodnotu daru ke dni nabytí darované věci? Tedy porovná se posudek ke dni darování a hodnota prodeje ( samože ponížená o daň z převodu atd )

Děkuji moc za radu ... dnes mi ani paní na Fú neodpověděla, prý to neví:o(((

Luisa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 7. 2013 16:02

vladík (neregistrovaný)

Re: Zákl.daně z příjmů z prodeje domu
      Pokud dům prodáte a není osvobozeno platíte daň z příjmů z prodejní ceny, od které odečtete pořizovací cenu, tedy tu, za kterou jste ho prokazatelně nabyli a další výdaje např. provizi realitce, zaplacenou daň z převodu nemovitosti... najdete v § 10 ZDP. Posudek s tím nemá nic společného.
      Pokud dům darujete, tak nepodléhá dani z příjmů, ale dani darovací, záleží komu darujete, může být i osvobozeno, tady je základem pro darovací daň cena z posudku. Paní z FÚ evidentně ze všeho uvařila "guláš" a motá daně dohromady.

• 8. 7. 2013 16:30

jinka (neregistrovaný)

Myslím, že jde v dotazu o prodej darovaného majetku, který neni osvobozen.
      Ano, příjmem je prodejní cena a výdajem "hodnota daru ke dni nabytí + ostatní prokazatelné ..
      Najdete v §10/5 zákona 586/1992

• 8. 7. 2013 21:49

Luisa (neregistrovaný)

Přesně tak, jde o prodej darovaného domu .... tak moc děkuji. Bylo mi to takové divné - prodejní cena minus odhadní cena. Díky moc, jde o opravdu velké peníze a když už to jde z peněz podruhé zdaněných, tak člověk počítá:o)))
      Luisa

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).