Lze darovat darovaný pozemek?

• (neregistrovaný)

9. 7. 2013 18:12

Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, zda je možné darovat část darovaného pozemku. Konkrétně je pod jedním parcelním číslem veden dům, dvůr a pozemek. Můj strýc ho dostal od své matky (tedy od mé babičky) asi víc jak před rokem. Nyní by mi chtěl darovat část pozemku, který je v současné době veden jako orná půda, kterou bych později využila ke stavbě RD.
    Jde mi o to, zda je možné darovat něco, co již jednou strýc dostal darem. A zda je možné pozemek rozdělit a darovat jen část.

Mockrát děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 7. 2013 0:05

P.C. (neregistrovaný)

Re: Lze darovat darovaný pozemek?
      Pokud existuje nějaké omezení pro nakládání s pozemkem, bude zapsané v KN. Pokud tam nic takového není, může strýc naložit s pozemkem zcela libovolně, tj. rozdělit, prodat, darovat atd.

• 10. 7. 2013 12:04

Lucie.K (neregistrovaný)

Na parcelu je uloženo věcné břemeno užívání babičkou. Strýc chce darovat pouze část pozemku, tak ho nejprve rozdělí a následně daruje. S věcným břemenem to tedy není možné? A pokud ano, je nějaká možnost po rozdělení toto břemeno zrušit?

• 10. 7. 2013 22:46

P.C. (neregistrovaný)

Věcné břemeno zrušit lze. Je k tomu potřeba souhlas babičky. Jak je to s rozdělením, nevím, ale notář, který u toho stejně být musí, by vědět mohl.

• 20. 7. 2013 19:56

Zeměměřič K. (neregistrovaný)

Věcné břemeno vlastnímu rozdělení pozemku nebrání. Ale na oba rozdělené pozemky bude stále zapsáno služebnostní věcné břemeno užívání. Tedy i po dalším darování byste Vy měli stále umožňovat babičce užívat Váš pozemek. V jiném případě je nutno s babičkou písemně sepsat dokumetn, kterým břemeno na Vašem pozemku zrušíte. V celém procesu budete potřebovat oslovit zeměměřiče a právníka. Oba Vám jistě dostatečně odborně poradí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).