Zdravím. Váš dotaz mi přijde tak trochu zmatený, příliš nerozumím, na co se vlastně ptáte, nicméně se i tak pokusím odpovědět.
Jestli to aspoň trochu chápu, tak jste u pošty nyní zaměstnaná na dohodu? Zároveň ale píšete, že máte pracovní smlouvu - to je ale něco úplně jiného. Buďto máte uzavřenou pracovní smlouvu (klasický pracovní poměr buď na dobu určitou nebo neurčitou), nebo dohodu. Něco jako "pracovní smlouva na dohodu" neexistuje. Jsou 2 typy dohod – dohoda o provedení práce a dohoda o činnosti, každá má trochu jiné podmínky, do detailů zde nebudu zabředávat.
Píšete, že máte problém se smlouvami, ale neuvedla jste jaký, co vám na nich vlastně vadí. Málo peněz? Či že je to dohoda a ne standardní pracovní smlouva? Nebo Vám nabízejí jen smlouvu na dobu určitou a vy chcete neurčitou?
Samozřejmě, že můžete se zaměstnavatelem uzavřít jakoukoli pracovní smlouvu, jak na dobu určitou, tak na neurčitou. Rovněž můžete uzavřít kteroukoli ze dvou výše zmíněných dohod. Záleží hlavně na tom, jak se se svým zaměstnavatelem domluvíte, zda bude chtít přistoupit na Vámi požadované podmínky. To, zda jste důchodce, OSVČ, nebo jaký máte plat či pracovní dobu, na to nemá žádný vliv. Mějte však na paměti, že zaměstnavatel má silnější pozici než zaměstnanec, čili pokud nebude chtít přistoupit na Vaše podmínky, nic s tím nenaděláte.
Počítejte s tím, že ve Vašem případě, kdy pracujete jen 2,5 hodiny denně, je pro Vašeho zaměstnavatele nejvýhodnější zaměstnat Vás na dohodu o provedení práce, neboť u pracovní odměny do 10.000 Kč měsíčně nepodléhá příjem z dohody sociálnímu ani zdravotnímu pojištění. Pokud by Vás pošta zaměstnala na klasický pracovní poměr, musela by za Vás i při stejné výši příjmu, jaký máte dosud, odvádět sociální i zdravotní pojištění, tím pádem se jí už coby zaměstnanec prodražíte.
Docela by mě ale zajímalo, jaký typ dohody vlastně máte s poštou uzavřen, neboť tak jak ji popisujete to vypadá na dohodu o provedení práce. Ta však byla loni limitovaná maximálním možným počtem odpracovaných hodin 150 (od letoška je to už 300). Podle Vámi uvedeného pracovního úvazku odpracujete měsíčně asi 60 hodin, což znamená, že byste tento limit překročila už po necelých 3 měsících práce, přitom ale uvádíte, že jste tam zaměstnaná už od června 2011.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2012 8:50
Jsem ve starobním důchodu a podnikám jako OSVČ.Jelikož jsem se dostala do jistých pomluv,stalo se mi,že mi se snížil příjem z podnikání.Podnikání jsem neukončila,ale vzala jsem si další práci u České pošty a roznáším noviny,které jsou pro předplatitele.Úvazek je na ne 2,5 hodiny denně 6 dnů v týdnu.Mám problémy se smlouvami.Mám třetí smlouvu nestále komunikuji s vedením.K poště jsem nastoupila jako důchodce a dodala i výpis MSSZ o důchodu.Má odměna je 53.- Kč / hod.Jsem zaměstnaná od 24.června 2011,dosud jsem jeden den nevynechala.Vím,že toto se jen zdaňuje 15% a že zbytek je má záležitost.Musí být má pracovní smlouva jen na dohodu,nebo i jinak.Jaké mám ještě jiné možnosti.Jedna ze tří smluv,které mám je na dobu neurčitou a jisté podmínky,které mi vyhovují.Věřím,že to vyhovuje oběma stranám.Děkuji za vaší odpověď.