Re: Kdo hradí pojištění při neschopnosti
Bohužel bez slovíčkaření to nejde. Chybná slovíčka v otázce znamenají chybnou odpověď.
Pokud jste onemocněla po skončení pracovního poměru a nejste evidovaná na ÚP, měla jste oznámit nemoc své zdravotní pojišťovně, aby za Vás byl plátcem pojistného stát.
Na ÚP není vůbec nutné se zaregistrovat, registrace ne ÚP není povinná, ale dobrovolná. Pokud se zaregistrujete (ano, až po skončení nemoci), bude za Vás platcem pojistného na zdravotní pojištění stát. Sociální pojištění se platí jen ze skutečného příjmu, takže po dobu registrace na ÚP jej platit nebudete a nikdo jej za Vás neplatí ani v době prvních 21 dnů nemoci.
Hodně štěstí při hledání zaměstnání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
13. 7. 2013 21:06
Dobrý den, chci se zeptat, v práci jsem obdržela výpověď dohodou, nastoupila jsem na neschopenku a teď už mám za sebou prvních 21 dní nemoci. Kdo za mě teď platí zdravotní a sociální pojištění? Stát? Na ÚP je nutné se zaevidovat až po ukončení neschopenky, je to tak? Děkuji, Alena