Re: krácení dovolené za rok 2012
já jsem zaměstnanci tvrdila že nárok nemá ,dnes mi mával nějakým lejstrem že to není pravda prý si to zjistil sám :(
a jak je to s letošním nárokem? do práce nastoupil po nemoci 10.4.13 zameškal 71 dnů takže zatím nic nekrátím. jde mi o to kdy nejdřív může čerpat dovolenou. měli jsme plán dovolené na srpen ale dovolená byla zrušena z důvodu zakázky ale tento zaměstnanec chce čerpat dovolenou. je to tak že mám počítat s nárokem 20 dnů nebo až odpracuje 60 směn? děkuji za objasnění.
Až odpracuje 60 dní, vznikne mu celoroční nárok a bude záležet, kolik dní zamešká, podle toho budete krátit. Zatím mu vzniká za každých 21 odprac.dní 1/12 nároku. Kdy mu nařídíte dovolenou je plně ve Vaší kompetenci, může si vybrat i víc, než mu zatím vznikl nárok, pokud je předpoklad, že splní podmínky nároku. Pokud by pak nesplnil, sthnete mu přečerpanou dovolenou...
§ 217 ZP
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
15. 7. 2013 8:28
nemoc od 3.10.11 do 9.8.12
nemoc od 3.9.12 do 9.4.13
vyšlo mi že zameškal 245 prac.dnů krácení. odpracoval pouze 16 prac.dnů. počítám mu celý nárok 20 dní za rok?
za nemoc krátím o 7/12 nároku 20-11,5=8,5 dne bude čerpat? děkuji za radu.