Re: dohoda o narovnání
To záleží na tom, jak se postavíte k tomu vyúčtování závazku. Podle mě vznikla nějaká škoda, kterou musíte zákazníkovi uhradit, za škodu někdo může a měli byste vymáhat na viníkovi. Účtovala bych spíše na 549/321. Do výše přijaté náhrady to bude daňově uznatelný výdaj, jinak nedaňově. A škoda není zdanitelné plnění a nepodléhá DPH.
nějaké škody zákazník reklamoval - měly vzniknout chybami našich pracovníků - nesprávně zvoleným průměrem vrtu, špatným obsypem atd.. většinu těchto reklamací jsme neuznali. ale abychom zabránili delšímu sporu a případným soudům, dohodli jsme se, že mu uhradíme těch 80.000,- dohoda o narovnání.
naše pohledávka vůči němu je cca 55.000,- .
tedy z toho narovnání 80 tis. část zaúčtovat jako škodu ( tu kterou zákazník vyčíslil ) a pak započíst s naší loňskou pohledávkou.
Pokud by zákazníkem vyčíslená škoda měla být daňově uznatelná, museli bychom ji vymáhat po našich zaměstnancích? Protože to určitě majitel nemá v úmyslu.
děkuji
Já si myslím, že škodou je pro Vás celých 80 000,-, protože to jste uznali zákazníkovi jako jakousi kompenzaci, narovnání špatně odvedené práce. Pokud nejste na toto pojištění nebo nebudete vymáhat na zaměstnancích, je to pro pana majitele z vlastní kapsy, daňově neuznatelné....
1) Vytvoříte závazek podle toho, co jsme si tu již napsali, a započítáte jej s pohledávkou (321/311)
2) neuděláte nic, pak postupujete podle zákona o rezervách č.593/1992, vytváříte daňové opravné položky podle §8a) a před promlčením můžete daňově odepsat do výše vytvořených OP. Zbytek, pokud zákazník neskončí v insolvenci, bude také nedaňový.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
15. 7. 2013 13:37
Dobrý den
zákazník neuhradil jednu ze dvou faktur. reklamoval něktré části díla.
takže, máme pohledávku z r. 2012.
letos se s naší firmou uzavřel dohodu o narovnání, my odvezeme část reklamovaných zabudovaných zařízení a vyplatíme mu 80.tis.
pročetla jsem zdejší odkazy na , ale ty se týkaly problému, jak zaúčtovat,když dohodou o narovnání vznikne nová (v jiné výši ) pohledávka
nám však místo pohledávky vznikne závazek. Druhou fakturu zákazník neuhradí a my mu ještě zaplatíme. mohli byste mi poradit, jak to řešit? naše původní pohledávka z r. 2012 ( neuhrazená faktura ) zanikne? 546/311 a vznikne závazek 548/325?
děkuji zkušenějším za radu