Prohlášení poplatníka

• (neregistrovaný)

15. 7. 2013 14:25

Dobrý den, měla bych na vás několik dotazů. Situace je taková, že mi zaměstnavatel ve výplatě za červen nezapočítal slevu na poplatníka.

Stačí zaměstnavateli jedno "růžové prohlášení" na všechny smlouvy, co u něj mám podepsané? Zaměstnavatel mi totiž (důvod chápe asi jenom on) dává každý měsíc jinou smlouvu DPP. No a pokaždé mi k té smlouvě dává podepsat znovu "růžové prohlášení", přičemž ale předchozí růžové prohlášení neruší. Pro červnovou smlouvu se ovšem prohlášení ztratilo.

1) Platí prohlášení na květen, podepsané prý "k jiné smlouvě", ale nezrušené?
    2) Může si zaměstnavatel nějakou směrnicí stanovit povinnost zaměstnance podepsat ke každé smlouvě nové "růžové prohlášení" s tím, že prohlášení podepsané předtím zaniká?
    3) Mám nějakou možnost, jak získat tu slevu za červen jinak než podáním daňového přiznání po novém roce? Přeci jenom nejsem nadšená z toho, že mi bude 2070,- někde ještě rok "viset", navíc když to není mojí chybou.

Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 7. 2013 15:57

v.e.n.d.y.

Re: Prohlášení poplatníka
      Zaměstnavatel nemá pravdu, Prohlášení se podepisuje pro zaměstnavatele a ne na každou smlouvu, stačilo by Vám jedno na začátku roku. Požádejte znovu důrazně mzdovou účetní o opravu její chyby a přepočítání červnové výplaty. Slevu by Vám měla doplatit už v červencové mzdě.

• 15. 7. 2013 16:53

devred (neregistrovaný)

Děkuji, takže to lze dopočítat v červencové mzdě? A můžu se zeptat, jak to funguje? Protože já si nevydělám tolik, aby mi byla v červenci uplatněná sleva 2x2070 Kč, daň platím nižší. Byla byste tak hodná a popsala mi zhruba, jak by ta oprava měla proběhnout, abych to mohla té mzdové vysvětlit? Se mzdovým a personálním oddělením tu zažívám všelijaké neuvěřitelné věci, nad kterými jen kroutím hlavoui. :)

• 15. 7. 2013 17:12

v.e.n.d.y.

Mzdová účetní musí přepočítat červnovou výplatu a vyjde ji tam o 2 070,- Kč vyšší čistá mzda. Spočítá Vám klasicky červencovou výplatu, kde uplatní jednou tu slevu na poplatníka a potom přičte do mzdy k výplatě to, co Vám v červnu zapomněla dát, tedy + 2070,- Kč. Držím palce a dejte vědět, jak to dopadlo.

• 15. 7. 2013 17:21

devred (neregistrovaný)

Děkuju za vysvětlení. Něco mi říká, že se nedomluvím, každopádně to ale zkusím. Bojím se ale, že jí nevyvedu z jejího omylu, že prohlášení poplatníka se nemusí znovu a znovu a znovu (ano, už ho tu mám podepsané 3x ke 3 navazujícím smlouvám) podepisovat. A mám podezření, že jestli na tu opravu přistoupí, tak těch 2070 se slušnou pravděpodobností připočítá k hrubé mzdě a z té slevy na dani mi ještě vypočítá daň a bude to zase špatně.

• 15. 7. 2013 17:52

v.e.n.d.y.

Nedejte se, je to její chyba a musí to opravit. Nahoře na liště, v sekci Zákony, je zákon o daních z příjmů, podpis Prohlášení je v §38k a v odst.4 je, že podepíšete prohlášení vždy nejpozději do 15.2. příslušného roku, Vaše zaměstnání stále trvá, i když Vám dávají měsíčně nové smlouvy. Máte jej podepsané a platí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).