Os.automobil+úvěr v DE

• (neregistrovaný)

15. 7. 2013 17:42

Prosím zkušené o radu.Nedělám DE a proto nevím jak zaúčtovat tento případ.Prosím o kontrolu, případně opravu :
    V 6/2013 byl zakoupen OA - uplatním odpočet DPH a zaúčtuji jako nákup HIM - výdaje neovlivňující základ daně.Do daňových nákladů budu zařazovat odpisy.Část faktury byla uhrazena, na část si majitelka vzala úvěr.Jak budu tento úvěr v DE účtovat ? Budu splátku jistiny přiřazovat vždy jako částečnou úhradu k pořizovací faktuře ? Předpokládám, že úroky a pojistné jsou daňově uznatelné položky ?
    Předem děkuji za případné rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 7. 2013 18:40

v.e.n.d.y.

Re: Os.automobil+úvěr v DE
      Úvěr uhradil fakturu od dodavatele a budete jej vést jako závazek vůči bance. Splátky jistiny budou zmenšovat hodnotu úvěru a nejsou daňovým výdajem, poplatky, úroky a pojištění jsou daňovými výdaji. Odpisy do výdajů máte dobře, smaozřejmě dle zákona o daních z příjmů.

• 15. 7. 2013 19:24

Pavlína1 (neregistrovaný)

Jestli tomu tedy dobře rozumím, úvěr má klientka od ŠkoFinu,takže provedu úhradu druhé části faktury na základě Protokolu o převzetí předmětu financování? Ale stále nerozumím tomu, kde se mi promítne ten závazek v DE ? Jak tyto závazky účtujete v DE ?
      Omlouvám se, zřejmě Vám budou mé otázky k smíchu, ale ještě jsem tento případ v DE neměla, jsem začátečník.
      Děkuji.

• 16. 7. 2013 8:04

v.e.n.d.y.

Zákon o daních z příjmů § 7b Daňová evidence
      (1) Daňová evidence zajišťuje zjištění základu daně z příjmů a obsahuje údaje o
      a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně,
      b) majetku a závazcích.
      ..musíte tedy vést potřebné a je jedno jak. Jak evidujete pohledávky případně majetek? Tabulkou v excelu nebo jen ručně v sešitu? Stejně budete evidovat závazek k bance a jiné závazky. V daňovém přiznání vyplníte do tabulky D v příloze č.1 hodnotu tohoto závazku k 31.12. a každoročně se Vám bude snižovat o zaplacenou jistinu.
      Druhá věc je, jaký máte software a jestli není zapotřebí tento závazek pořídit tam, aby mohl být započítán s fakturou za předmět leasingu. Ale to už jsou technické otázky...Hezký den

• 16. 7. 2013 10:34

Pavlína1 (neregistrovaný)

Mnohokrát děkuji za radu,mám program Money S3,tak snad to tam nějak napasuji.Ještě jednou děkuji za Vaši trpělivost a přeji Vám hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).