Příjmy z kapitálového majetku

• (neregistrovaný)

21. 2. 2012 13:18

Dobrý den,
    jako fyzická osoba mám 2 běžné účty – firemní a sporožirový. Každý měsíc je na jednotlivých účtech úrok menší než 1 Kč. Nevím , jestli mám v daňovém přiznání uvádět tyto úroky jako příjmy z kapitálového majetku nebo je zahrnout do příjmů ze živnosti. Z obou účtů nebo jen firemního? Musím mít zahrnuté úroky ze sporožirového účtu v DE?
    V roce 2011 jsem vybrala peníze na životní pojištění. Nejprve vloženou částku, pak plnění (částka do 5000) – došlo k zániku pojištění v souvislosti s uplynutím sjednané doby trvání pojištění. Na obou dokladech (Výplata části kapitálové hodnoty, Rozpis pojistného plnění) z pojišťovny mám uvedeno, že základ daně je 0, sazba daně 15%, daň 0. Znamená to, že daň v tomto případě neplatím?
    Děkuji za odpovědi
    Terka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 2. 2012 23:59

bez přezdívky

Dobrý den,

úrokové příjmy z běžného účtu určeného pro podnikání (nikoliv sporožirového účtu) jsou součástí dílčího základu daně podle § 8 (příjmy z kapitálového majetku). Proto je prosím uveďte to daňového přiznání. Je možné je současně zaznamenat do daňové evidence, popř. i jiné evidence (např. tabulka Excel).

U příjmů zdaněných srážkovou daní platí, že ty se již v daňovém přiznání neobjevují.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).