Dobrý den,
úrokové příjmy z běžného účtu určeného pro podnikání (nikoliv sporožirového účtu) jsou součástí dílčího základu daně podle § 8 (příjmy z kapitálového majetku). Proto je prosím uveďte to daňového přiznání. Je možné je současně zaznamenat do daňové evidence, popř. i jiné evidence (např. tabulka Excel).
U příjmů zdaněných srážkovou daní platí, že ty se již v daňovém přiznání neobjevují.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2012 13:18
Dobrý den,
jako fyzická osoba mám 2 běžné účty – firemní a sporožirový. Každý měsíc je na jednotlivých účtech úrok menší než 1 Kč. Nevím , jestli mám v daňovém přiznání uvádět tyto úroky jako příjmy z kapitálového majetku nebo je zahrnout do příjmů ze živnosti. Z obou účtů nebo jen firemního? Musím mít zahrnuté úroky ze sporožirového účtu v DE?
V roce 2011 jsem vybrala peníze na životní pojištění. Nejprve vloženou částku, pak plnění (částka do 5000) – došlo k zániku pojištění v souvislosti s uplynutím sjednané doby trvání pojištění. Na obou dokladech (Výplata části kapitálové hodnoty, Rozpis pojistného plnění) z pojišťovny mám uvedeno, že základ daně je 0, sazba daně 15%, daň 0. Znamená to, že daň v tomto případě neplatím?
Děkuji za odpovědi
Terka