Zdravím.
Pokud jste vedená u Úřadu práce, tak si smíte přivydělat maximálně 4.000 Kč měsíčně, jinak Vás vyřadí z evidence a pak byste si musela platit sama sociální a zdravotní pojištění (dokud nezískáte zaměstnání, ve kterém za Vás bude odvody platit zaměstnavatel). Pokud bude dohoda na 4.000 či méně, tak je to OK, až na to, že po dobu, na kterou bude dohoda uzavřena, nebudete dostávat od Úřadu práce žádné peníze.
Jestliže podepíšete prohlášení k dani, bude Vám zaměstnavatel uplatňovat slevu na dani. Např. při částce ca 4.000 Kč hrubého měsíčně tedy nebudete platit žádnou daň z příjmu a Vaše čistá mzda bude tím pádem stejná jako ta hrubá. Pokud prohlášení nepodepíšete, bude Vám zaměstnavatel strhávat 15% daň z příjmu, přičemž u částek do 5.000 Kč hrubého se jedná nikoli o "normální" zálohovou daň z příjmu zaměstnance, ale o daň srážkovou, která je narozdíl od té zálohové tzv. "konečná", tj. nemůžete si následně nárokovat její vrácení v ročním zúčtování daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 2. 2012 13:56
Dobrý den,
jsem v současné době v evidenci Úřadu práce a dostala jsem nabídku od zaměstavatele pracovat na dohodu o provedení práce. Prosila bych o radu, jestli je pro mě výhodnější podepsat Prohlášení k dani nebo ne.
Děkuji za odpověď