Prosím mzdové: pohovory a DPP

• (neregistrovaný)

16. 7. 2013 18:06

Přijímáme teď zaměstnance na DPP (do 10tis. měs.), je to pro mě nové a zamýšlím se nad tím, co všechno potřebuji od nich vědět, resp. na co jsem povinna se zeptat a co je naopak jejich povinností sdělit zaměstnavateli.

Došla jsem k tomu, že se musím např. zeptat, zda mají ještě jiného zaměstnavatele (např. kvůli slevě na poplatníka), zda nejsou v evidenci na ÚP (kvůli hlášení o výdělku) a zda neberou podporu z ÚP (nemohli bychom je přijmout).

Ale co takové informace, zda nejsou v invalidním důchodu, zda nemají exekuci na mzdu apod. - je to jejich povinnost, aby to sami sdělili nebo jak to je?

Jde mi o to, že tím, že je to jen přivýdělek, tak je to trochu o něčem jiném než když se přijímá někdo do pracovního poměru. Tito zaměstnanci jsou jen na krátší úvazky, takže kromě toho mohou mít leccos jiného včetně různých problémů...

Zajímalo by mě, jak to řešíte ve své praxi. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 7. 2013 18:46

xJ (neregistrovaný)

Re: prosím mzdové: pohovory a DPP
      odpovědi na tyto otázky vyplňují zaměstnanci v dotazníku při nástupou

• 16. 7. 2013 19:45

RenataH (neregistrovaný)

sleva na poplatníka - ano, je dobré se jich zeptat, zda nemají podepsáno prohlášení jinde
      zda jsou na ÚP - většinou je to jejich osobní věc, oni by měli vědět, že pokud by si vydělali víc než 4000 Kč/měs, ÚP je vyřadí. Je dobré v takovém případě se třeba sám z Úp odhlásit předem a po skončení DPP zase přihlásit. vyplnění potvrzení o příjmu je opět jejich věc - oni vám ho musí donést
      není pravda, že nemůžete přijmout na DPP toho, kdo pobírá podporu. Klidně můžete a je na každém, aby zvážil, zda není třeba výdělek u vás vyšší než podpora či zda je pro něj výhodné něco si vydělat a pobírání podpory posunout na pozdější dobu.
      Exekuce se bežně z DPP nestrhávají, pouze pokud by měli přikázané provádění srážek z jiných příjmů.

• 16. 7. 2013 20:33

Smol (neregistrovaný)

Děkuji za Vám oběma za odpovědi.... Dotazníky jim budu dávat ... Paní Renato, to už právě určitou zkušenost mám, že na ten ÚP je dobré se zeptat. Oni si totiž často myslí, že mohou mít oboje (resp. že mohou mít přivýdělek k podpoře, jako to bylo dříve) anebo to prostě chtějí obejít. A u nás ty výdělky nejsou takové, že by si chtěli podporu posunout....

Právě mě zajímá, kam až jde odpovědnost zaměstnavatele v těchto věcech, když je zaměstnanec sám nenahlásí (např. evidenci na ÚP, exekuce...). Jestli opravdu má povinnost se na vše vyptat nebo zda je to čistě věc zaměstnance, co nahlásí a nese pak za to odpovědnost.

• 16. 7. 2013 22:13

RenataH (neregistrovaný)

Vše, co se týká ÚP, je čistě jeho věc. On je povinen nahlásit případnou DPP na ÚP, dokládat příjmy. Zaměstnavatel nenese žádnou zodpovědnost. Ale samozřejmě není od věci to zaměstnanci připomenout. Co se týče exekucí - jak jsem uvedla-většinou se na DPP nevztahují

• 16. 7. 2013 22:30

Smol (neregistrovaný)

OK, moc děkuji za odpovědi. A co např. invalidní důchodci? Jsou povinni to sami hlásit? Neměli bychom u nich vyžadovat lékařské potvrzení, že jsou schopni konkrétní práce? Protože u DPP obecně nevyžadujeme vstupní prohlídky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).