Re: Předložila jsem zam-teli okamžité zr
on mi mnou předložené okamžité zrušení nepodepsal a řekl že mi nikdy nepodepíše, já jsem řekla, že to nevadí, že ho pošlu poštou, na to on začal zuřit a vyhrožovat, že mi udělá takový zápočťák, abych se nikde nechytla, že mi dokáže že jsem špatná účetní, že jsem špatně pracovala - což není pravda.vůbec jsem nevěděla, jak mám reagovat, takže jsem zůstala. On odešel, asi po půl h přišel, a řekl, že se chce domluvit podobrém - radil se s právníkem. Manžel mě pak doma sprdnul, že jsem měla okamžitě odejít a poslat. Ale já jsem se fakt bála, že by mi nějak uškodila.
Pokud dluží mzdu za květen a dávala jste mu zrušení včera nebo dnes, tak to bylo oprávněné. Ale okamžité zrušení znamená, že pracovní poměr rušíte okamžitě, ne že tam zůstanete.
Opravdu ale jste na tom v práci tak špatně, že jste rozhodla k takovému radikálnímu kroku? V dnešní době? Jsou ty opožděné výplaty nějakou delší dobu? A nakonec výplatu vždycky dostanete?
Vy myslíte, že v této republice ještě existuje něco jako právo ????
Setkala jsem se i s tím, že bylo zaměstnanci (při jiné příležitosti) vyhrožováno, že pokud neudělá, co se po něm žádá, že si zaměstnavatel sežene 2 svědky, kteří dosvědčí, že ukradl něco ze skladu. A věřte, že takových, co za úplatu odsvědčí cokoliv , se najde spousta.
Já vím, že Vy vždycky píšete, že úkon nelze vzít zpět a rozhodne soud. Což mi ale přijde nenormální a taky se tak ani nestává. Většinou se totiž vše vyřeší tak, že když jedna strana udělá něco, o čem se dozví, že to udělala špatně a že by soud prohrála, tak se s tou druhou stranu domluví, že to "bere zpět". Což znamená, že papír s výpovědí nebo zrušením se roztrhá. Přijde mně totiž na hlavu, aby úkon nešel vzít zpět, pouze v rámci soudního řízení. Ta strana, která udělá chybu, o soud nestojí a ta strana, která se cítí v právu, taky ne, když se vše dá vyřešit hned.
Svědky nemám, ale i kdyby tam někdo ze zam-ců byl ,tak by mi to nedosvědčil, bojí se. Včera jsem tam na základě jeho zastrašení zůstala, jak jsem psala výše, po poradě s právníkem otočil o 180°, najednou začal, že nám právník radí dohodnout se po dobrém. Dneska jsem jela shodou okolností k zubaři, tekže zatím v práci nejsem - a bojím se, co bude, až tam přijdu.
já osobně bych tam již nepřišla za účelem práce, ale předat okamžitou výpověď i se svědky.... na zítra bych si sehnala svědky, např. ze sousední firmy, a spolu s okamžitou výpovědí bych předala i propustku na dnešní den, aby Vám to nevykázal jako "A" (raději si udělejte kopii)
Okamžitá výpověď je opravdu nesmysl, protože to musí být okamžité zrušení. To zrušení, co jste mu dávala, si on nechal nebo jste si ho odnesla, takže jako byste mu nic nepředala? Pokud by to bylo tak, že jste mu nic nepředala a on stále mzdu nezaplatil a opravdu chcete skončit, tak snad bych taky postupovala tak, že bych mu okamžité zrušení přišla předat se svědky. Co na to VH?
Re: VH, jak to teď řešit dál?
V tom případě by mělo být platné to původní, ale nevím, jak to dokázat, že jste mu to předala. Snad tím, že to viděl i ten právník. Tím pádem byste ale dnes už nebyla zaměstnancem. Včera jste sice měla hned po podání okamžitého zrušení odejít a už nepracovat, ale na druhou stranu - jak se prokáže, kdy jste mu to předala? Třeba jste mu to předala až odpoledne před koncem pracovní doby...
>>> Teď jsem tu nebyla a rozumím tomu čím dáíl méně. Tazatelka nepřesně uvádí, zda příslušnou písemnost doručila. Výše se píše, že ji položila na stůl, takže ji zaměstnavatel má. To je ale málo, aby bylo doručeno, zaměstnavatel musel písemnost převzít = držet aspoň na chilku v ruce. Na druhou stranu není až tak podstatné, že zaměstnavatel nepotvrdil převzetí. Mají-li svědčit zaměstnanci daného zaměstnavatele, takový důkaz není plnohodnotný - v řadě soudních sporů zaznělo, že dosvědčují ve prospěch zaměstnavatele z důvodu své ekonomické na něm. Budou-li svědčit ve prospěch tazatelky, dlouho tam asi nepobudou. Také nevím, proč tazatelka řeší, co následovalo nebo bude následovat po "doručení" okamžitého zrušení. Buď věří, že doručila, a pak se bude chovat podle toho, nebo nemá jistotu, pak ať jde do práce a doručí tak, jak se má. Musí si rozmyslet, co vlastně chce - třeba chce ztratit zaměstnání a o náhradu mzdy se soudit, protože zaměstnavatel asi dobrovolně nevyplatí, to jsem nevytušila. Jenom doplním, co už jsem psala mnohokrát - zákoník práce neupravuje fikci doručení pro případ, že zaměstnavatel odmítne převzít (na rozdíl od zaměstnance, ohledně kterého tato fikce platí). Pro Karu, jestli toto bude číst - přece nemohu doporučit, aby se papír roztrhal, ale právní zastoupení bych zvážila.
Ona mu dala papír na stůl, on nepotvrdil převzetí, nikdo u toho nebyl. Ale on s tím papírem pak šel za svým právníkem a ten mu doporučil se s ní nějak dohodnout. Ona nemá jak dokázat, že mu zrušení předala, když on papír roztrhá. Takže když půjde zítra do práce a stále nebude mít výplatu, předá mu zrušení, jako by se včera nic nestalo. A co když on v tu chvíli vytáhne to předchozí zrušení? Tak se asi pro ni nic špatného nestane, nebo ano? K čemu by mohlo dojít?
Jestliže ten papír vzal do ruky (je smutné, že právní úprava je taková, jaká je, že se musí řešit i tyto a podobné blbiny, jako je převažování obálky u soudu s 1 papírem, se 2 apod.), tak bylo doručeno. Něco jiného by bylo, kdyby papír položila na stůl a posouvali by si ho sem a tam, aniž by ho zaměstnavatel zvedl. Důkaz o doručení je věc jiná, nemá svědky a nemůže spoléhat na to, že jí bude někdo věřit. Pokud chce tazatelka opravdu skončit, na jejím místě bych doručila ještě jednou, s nezávislým svědkem. Nestane se nic horšího, že zaměstnavatel bude mít zmatky, kdy PP skončil. Pokud by se chtěl soudit o neplatnost toho prvního okamžitého zrušení (což bych mu rozmluvila), i kdyby soud uznal jeho neplatnost, platilo by to druhé. Rozdíl 1 dne je nicotná záležitost. Z pohledu tazatelky je to trochu paradox - má za to (tvrdí), že již doručila, ale druhý den se bude domáhat přidlování práce. Bude si tak protiřečit, ale některé úkony se musejí dělat z opatrnosti.
Přečtěte si ještě jednou, co jsem napsala. Netvrdím nic, píšu, že jsem majiteli okamžité ukončení předala, on ale odmítl podepsat. U něj na stole zůstalo ležet jedno provedení, já mám v ruce druhé - to, které jsem měla mít od něj podepsané, ale on odmítl podepsat. Svědci bohužel nebyli. Nic o tom, že se budu domáhat přidělování práce rovněž nepíšu.
Jolano, nepochopila jste odpověď od VH. Přečtěte si ji ještě jednou. Zkráceně: protože byste neměla jak dokázat, že jste mu zrušení skutečně předala, jděte zítra do práce (dnes jste měla propustku k doktorovi, i když nevím, jestli na celý den). A hned ráno mu se svědkem předejte to zrušení znovu (tzn. okamžitě skončíte zítra).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
17. 7. 2013 9:45
Prosím o radu - předložila jsem zam-teli okamžité zrušení PP podle § 56 odst. 1 písm. b) . Strašně se rozzuřil, řekl, že mi nic takového nepodepíše, že se s takovou drzostí ještě nesetkal, když jsem na podpisu trvala, tak vyhrožoval, že pokud na tom budu trvat, tak zapečetí firmu, pozve třetí stranu, a dokáže že jsem špatně pracovala - což samozřejmě není pravda, všechno mám v pořádku. Má na něco takového právo?