Neplatná výpověď

• (neregistrovaný)

18. 7. 2013 9:18

Dobrý den,
    byl jsem od 14.5. do 30.6.2013 na nemocenské a v květnu mi zaměstnavatel poslal výpověď podle § 52 c) s tím, že pracovní poměr končí po dvouměsíční výpovědní době dne 31.7.2013. Výpověď jsem na poště převzal 1.6. Dozvěděl jsem se, že podle zákoníku práce je výpověď kvůli nemoci neplatná, a že zaměstnavateli musím oznámit bez zbytečného odkladu písemně, že s výpovědí nesouhlasím a trvám na tom, aby mě dále zaměstnával. Po nástupu do práce 1.7. jsem to neudělal, asi jsem to měl vědět. Teď vybírám dovolenou, ze které se vrátím 28.7. Vypadá to, že podle zákoníku práce je u zaměstnance platné pouze osobní předání zaměstnavateli, nikoliv poštou s dodejkou. Chtěl bych poprosit o vyjádření, co se rozumí „bez zbytečného odkladu“, zda mám dojet z dovolené (dost daleko) a k nějakému datu předat zaměstnavateli nesouhlas, či zda jej mohu předat 29.7., a zda hraje roli převzetí 1.6. Zaměstnavatel mi pak asi buď dá novou výpověď v 07/2013, nebo to neodsouhlasí, pak podám žalobu. Předem děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2013 9:55

VH

Re: Neplatná výpověď
      Pokud jste výpověď převzal 1.6., PP skončí 31.8. Zda zaměstnavateli sdělíte, že trváte na dalším zaměstnávání, záleží jenom na vás - máte 3 možnosti:
      1. Necháte to být a PP skončí, jak uvádím.
      2. Nejpozději do 31.10. podáte na soud žalobu, ve které se budete neplatnosti výpovědi. V případě, že vám soud vyhoví, uplatní se právní fikce, že váš PP neskončil výpovědí, ale dohodou dnem 31.8.
      3. Dtto jako v bodě 2., navíc písemně sdělíte, že trváte na dalším zaměstnávání. Pokud vám soud vyhoví a výpověď shledá neplatnou, následující pracovní den po právní moci rozhodnutí bude vaší povinností nastoupit do zaměstnání (nikoliv každý tak může učinit, navíc se říká, že se dvakrát nedá vstoupit do téže řeky).
      Kdy písemné oznámení dle bodu 3., je na vás, slova "bez zbytečného odkladu" vícemnéně chrání zaměstnance, neboť v případě úspěchu ve věci mu náleží náhrada mzdy ode dne, kdy toto oznámení učinit (takže čím dříve, tím lépe). Nejpozději tak musíte učinit před tím, než soud rozhodne. Náhrada pochopitelně náleží až od skončení PP, i když oznámení bylo učiněno za jeho trvání. Doručování zaměstnancem zaměstnavateli je upraveno pouze rámcově s tím, že zaměstnanec zpravidla doručuje do sídla zaměstnavatele (zaměstnavatel nemůže zaměstnance omezovat a nařizovat mu pouze osobní doručení). Z dovolené rozhodně nejezděte, navíc máte čas, když PP skončí až 31.8. Abyste měl klid, pošlete to klidně z dovolené poštou.

• 18. 7. 2013 10:26

Zbynek (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji za odpověď. Zaměstnavatel se zatím tvářil, že PP se ukončí k 31.7. Domnívám se, že bez mojí reakce v červenci bude zaměstnavatel požadovat odevzdání svěřených věcí k 31.7. a zamezí přístup na pracoviště od 1.8.

• 18. 7. 2013 10:31

VH

Pokud bylo vaše pracovní místo již zrušeno, své pracoviště už nemáte, to se vždy pojí se sjednaným druhem práce. Zakázat vstup na pracoviště zaměstnavatele já nedoporučuji, zaměstnanec má určitá práva z titulu trvání PP. Vrátit věci jste povinen kdykoliv k výzvě, navíc je už zřejmě nepotřebujete (nebyla uvedena účinnost org. změny nebo jsem ji přehlédla)..

• 18. 7. 2013 11:02

Zbynek (neregistrovaný)

Dobrý den,
      Ve výpovědi z 5/2013 stojí "Vaše pracovní místo bylo k 1.8.2013 zrušeno". Vstup na pracoviště se znemožní deaktivací mé čipové karty, krerou jsme povinni při vstupu/odchodu používat. Důvod výpovědi jsou org.změny - nadbytečnost.

• 21. 7. 2013 10:44

oi (neregistrovaný)

v § 53 se píše, že zaměstnavateli se zakazuje dát zaměstnanci výpověď pro nadbytečnsot v době, ky je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným. Vaše pracovní neschpnosti, jak píšete, trvala do 30. 6., tzn. že Vám mohla být výpověď předána až 1. 7. a výpovědní doba trvá 2 měsíce po doručení a počítá se od prvního následujícího měsíce, tj. do 30. 9. To, že jste si výpověď zaslanou poštou převzal dne 1. 6. v době nemoci na věci nic nemění.
      Asi bych zaměstnavatele upozornila na § 52 a 53. Je otázkou, zda vůbec výpovědní doba běží, když Vám zaměstnavatel neoprávněně zaslal výpověď v době nemoci a jinou vám nedoručil?? Dle mého žádná výpověď není "v běhu".
      Počtejte si na reakce jiných.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).