Zákonná pojištovací odpovědnost zaměstnavatele

• 21. 2. 2012 15:58

Dobrý den,
    prosím o odpověď:
    firma je přihlášena k zákon. poj. odpovědnosti zaměstnavatele. Doposud zaměstnává pouze pracovníka na dohodu o provedení práce, odměna z této dohody nepřesahuje 10.000,- Kč v měsíci, takže nepodléhá odvodu sociálního pojištění.
    Zajímá mě, zda musí firma platit zákonné pojištění.

Podle stanoviska MF ČR zveřejněného dne 16.6.2008 se pojistné na zákonné pojištění odvádí z příjmů, které podléhají odvodu sociálního pojištění.
    Z toto mi plyne, že firma platit nemá, protože příjmy z DPP sociálnímu pojištění nepodléhají. Pokaždé dostávám nejasnou a vždy jinou odpověď.

Např. stanovisko České pojišťovny je:
    ve výkladu k některým ustanovením vyhlášky MF ČR č. 125/1993 Sb. je uvedeno: pokud organizace zaměstnává pouze pracovníky na DPP, platí čtvrtletní pojistné v minimální výši 100,- Kč.

Ale už neuvádějí, kde lze tento výklad najít.

Nikde jsem nenašel, že z DPP se platí minimální pojistné 100,- Kč.
    Zmiňovaný 100,- Kč je uvedeno pouze v Příloze 2 k této vyhlášce, ale to chápu jako minimální pojistné v případě, kdy výpočet pojistného z příjmů, které podléhají soc. poj., nedosahuje těchto 100,- Kč.

Velice děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2012 17:17

autorka

Dobrý den,

zmiňovaná vyhláška je bohužel již několik let považovaná za zastaralou a nevyhovující. Nicméně jiný právní předpis prozatím není. Osobně se přikláním k výkladu České pojišťovny. Obdobný právní výklad najdete například v publikaci Abeceda mzdové účetní. Cituji: Zákonné pojištění se týká jak zaměstnanců činných pro zaměstnavatele na základě pracovního poměru, tak zaměstnanců pracujících na dohodu o pracovní činnosti nebo i na dohodu o provedení práce. Není přitom právně významné, že osoby činné na dohodu o provedení práce s odměnou nepřevyšující 10 000 Kč měsíčně nejsou sociálně pojištěny, a že se z této dohody sociální pojistné neplatí.

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).