Výměna oken v provozovně

• (neregistrovaný)

19. 7. 2013 13:56

Dobrý den,
    mám v pronájmu restauraci. S majitelkou budovy máme již rok v plánu měnit kvůli zateplení okna. Přislíbila, že věc zainvestuje.

Nyní je věc v jednání. Majitelka navrhla, že mi odpustí dva nájmy s tím, že bych věc zařídila a zaplatila (pohybuje se to přibližně v té ceně). Myslíte, že je vše v pořádku? Když tedy dám účetní do poznámky, že místo nájemného přikládám faktury za okna..?

Nebo to mám chtít udělat jinak? Zdá se mi to takové divné, ale přítel chce ty okna předělávat sám - že by nás to vyšlo díky jeho práci levněji. Původně jsem si myslela, že je logické, že by to měla zaplatit celé majitelka, my nájem a vše by bylo normální, ale ona je neustále mimo čr.

Mám chtít po majitelce nějaké prohlášení - nebo stačí moje poznámka k papírům?

Díky za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 7. 2013 10:55

anonymm (neregistrovaný)

Re: Výměna oken v provozovně
      Dle mého názoru byste měly mít sepsanou nějakou smlouvu, kde bude konkrétně popsáno, co za co jste si ujednaly. Opravu oken si v žádném případě nedáte do nákladů vy, jako nájemce, takže by se měla majitelka starat, jak si to dá do nákladů. Pokud vám odpustí nájemné a vy za to zařídíte výměnu oken, mělo by ve smlouvě být i vyčíslení.
      Pak je na Vás, za kolik a jak to zařídíde. Ale je to jen můj názor, možná se Vám ozve někdo další.

• 21. 7. 2013 12:33

helenaaaa (neregistrovaný)

Děkuji za názor, já jsem si právě říkala, že nemůžu uplatnit normálně náklady za okna, ale když faktura bude na mě - tak si ty náklady zase neuplatní majitelka... Jde o to - že pokud okna budu hradit já - tak budu muset fakturu přiložit a prokázat svůj výdaj - aby bylo logicky dokázané, proč nám byl odpuštěn nájem.

Připadá mi to zbytečně komplikované, to ano :-( Ale prý to takto majitelka praktikuje u všech provozoven, které pronajímá a bez problémů.

Jinak bych řekla, že si majitelka ani do nákladů ty okna dávat nebude.. že nad tím takto nepřemýšlí... je velmi bohatá, takže přemýšlí jinak než já. Já bych si to chtěla uplatnit... samozřejmě kdybych byla ona.

• 21. 7. 2013 14:03

v.e.n.d.y.

Můj názor je, že každý musíte účtovat o svých nákladech a výnosech a nemůžete se dohodnout, že něco za něco. Vy máte náklady s nájmem, majitelka by měla mít nájem ve výnosech a okna v nákladech. To, že si fyzicky nepošlete peníze, tomu se říká zápočet pohledávek a závazků, ale to už jde o finanční transakce.

• 22. 7. 2013 15:03

helenaaaa (neregistrovaný)

Tak na konec jsme spolu ještě o tom mluvili. Sice bych nejradši, aby si faktury zařídila sama apod... Nejdřív pořád mluvila o tom, že je to jedno.. a až pak jsem pochopila, proč je to jedno. Dohodli jsme se, že já zaplatím okna, že ona fakturu nechce.. a že ke konci roku vypíše PPD, že od nás obdržela hotovost - aby seděli roční náklady na nájemné. Ale že prostě uběhla nějaká doba, než jsme se vypořádali... Řekla, že první ppd vypíše co nejdříve, až se dostane do města klidně.

Protože jsem jí řekla, že by bylo nejjednodušší, kdyby zaplatila okna rovnou ona, že já nemohu tu fakturu uplatnit. Že jediné, co jsem vymyslela, že bych ji přiložila k nějakému dodatku, co by mi napsala - proč se nájem neplatil. Ale že pořád mi bude chybět na uplatnění nákladů ta částka těch dvou nájmů.Tak mi řekla, že to ví, že to nelze uplatnit, že taky dělala účetnictví... s tím, že prostě fakturu za okna nechce... že je to vyčísleno s firmou přibližně na stejnou cestu.

Takže by to mělo být formálně v pořádku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).