Re: doklady s dph před registrací
Musíte mít inventuru majetku a zásob ke dni registrace a pak k nim dohledat daňové doklady. Můžete v první přiznání k DPH uplatnit odpočet z toho, co máte a nakoupil jste nejdéle před rokem.
Pokud auto nezahrnete do majetku, nemůžete si odečítat žádné DPH z PHM. Silniční daň ale musíte platit, jakmile používáte auto k podnikání.
Re: doklady s dph před registrací
Vyčíslíte jen to, co máte v obchodním majetku, tedy určitě NE čistící prostředky a žárovky,ani majetek do 1 000,- Kč a služby, už vůbec ne to, že jste vymaloval. Nemáte-li majetek nad 40 000,-, pak nic do řádku 47 nepíšete. Jen skutečné zásoby materiálu, zboží a do řádku 45. Viz zákon o DPH
§ 79
(1) Osoba povinná k dani má nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stala plátcem, pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jejího obchodního majetku.
(2) Nárok na odpočet daně podle odstavce 1 se uplatní způsobem, v rozsahu a za podmínek stanovených v § 72 až 78d. Pro výpočet částky nároku na odpočet daně u dlouhodobého majetku se přiměřeně použije § 78d odst. 2.
(3) Nárok na odpočet daně podle odstavců 1 a 2 lze uplatnit za zdaňovací období, do něhož spadá den, kdy se osoba povinná k dani stala plátcem.
Doporučuji spolupráci s nějakou znalou účetní, neznalost může být opravdu drahá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
25. 7. 2013 10:40
Dobrý den, jsem osvč a přihlásil jsem se k dph - registrace od 6/2013. Před registrací jsem nakoupil drobný majetek, něco zásob a potřeby pro úpravu kanceláře a provozovny(mám v pronájmu - výmalba, uklidové potřeby, sádra atd..). Mohu si ze všeho uplatnit dph? a ještě jeden dotaz prosím: celkem dost jezdím, ale auto zatím do majetku dávat nechci. od kdy si mohu uplatňovat dph z phm - před registrací k silniční dani? (za předpokladu vedení knihy jízd). Moc děkuji za velkou pomoc v začátcích...