Re: skončení PP po neschopnosti u výpově
Být zaměstnancem, zkusím požádat zaměstnavatele o neplacené volno.
tak teď jsem z toho "jelen"... již několikrát se to tady probíralo, že pokud obdrží zam-ec výpověď a onemocní, tak se výpovědní doba prodlužuje o dobu nemoci, ale pokud se tento "nemocný" zam-ec (teď se omlouvám, jestli to bude dobře - písemně vyjádří, že nežádá o prodloužení výpovědní doby), tak PP skončí tak jak má bez ohledu na nemoc, tak proč to nejde v tomto případě?
Protože to by musel napsat nejpozději 31.5. a v takovém případě by pracovní poměr toho 31.5. skončil. Ale protože nic takového nenapsal, tak mu pracovní poměr stále trvá (prodloužil se). A v tomto případě má po skončení nemoci odpracovat zbytek výpovědní doby a pak teprve poměr skončí. A pokud potřebuje skončit dřív, musí se na tom se zaměstnavatelem dohodnout.
díky za ujasnění, už mi to docvaklo, nějak jsem přehlédla, že PP měl skončit v květnu, já jsem - nevím proč - četla, že výpověď předána v květnu a proto jsem si myslela, že výpovědní doba skončí v červenci a on marodí také do července, takže není problém. :-)))
Jestli jsme správně pochopila nedávný vklad VH, tak po návratu z PN už zaměstnavatel nemá kam paní zařadit a paní nemá kde odpracovat zbytek výpovědní doby, tak že bude muset zaměstnavatel zbytek výpovědní doby platit náhradu mzdy a paní může mít současně v té době dalšího zaměstnavatele,ne?
Ano, pokud bylo jeho místo zrušeno, jako že by mělo být, tak je na náhradě. Ale přiznám se, že toto nechápu a příčí se mně to. Nechápu, že podle zákoníku je možné prodloužení, když už je jeho místo zrušené a zaměstnavatel mu tím pádem je nucený platit náhradu za nic. Nechápu, proč ta možnost prodloužení v zákoníku vůbec je. Když dá zaměstnavatel výpověď, tak má pracovní poměr posledním dnem výpovědní doby skončit (stejně jako je tomu v případě výpovědi při rušení zaměstnavatele) a ne ještě prodlužovat.
>
>>>>bez
>>>>ohledu na nemoc, tak proč to nejde v tomto případě?
>>>
>>>Protože to by musel napsat nejpozději 31.5. a v
>>>takovém případě by pracovní poměr toho 31.5. skončil.
>>>Ale
>>>protože nic takového nenapsal, tak mu pracovní poměr
>>>stále trvá (prodloužil se). A v tomto případě má po
>>>skončení nemoci odpracovat zbytek výpovědní doby a
>>>pak
>>>teprve poměr skončí. A pokud potřebuje skončit dřív,
>>>musí
>>>se na tom se zaměstnavatelem dohodnout.
>>
>>Jestli jsme správně pochopila nedávný vklad VH, tak
>>po návratu z PN už zaměstnavatel nemá kam paní
>>zařadit
>>a paní nemá kde odpracovat zbytek výpovědní doby, tak
>>že bude muset zaměstnavatel zbytek výpovědní doby
>>platit náhradu mzdy a paní může mít současně v té
>>době
>>dalšího zaměstnavatele,ne?
>
>Ano, pokud bylo jeho místo zrušeno, jako že by mělo
>být, tak je na náhradě. Ale přiznám se, že toto nechápu
>a příčí se mně to. Nechápu, že podle zákoníku je možné
>prodloužení, když už je jeho místo zrušené a
>zaměstnavatel mu tím pádem je nucený platit náhradu za nic.
>Nechápu, proč ta možnost prodloužení v zákoníku vůbec je.
>Když dá zaměstnavatel výpověď, tak má pracovní poměr
>posledním dnem výpovědní doby skončit (stejně jako je
>tomu v případě výpovědi při rušení zaměstnavatele) a ne
>ještě prodlužovat.
Nebo pokud prodlužovat, nechápu proč by nemohl docházet do zaměstnání a vypomoci kde je třeba - samozřejmě v rámci vzdělání a příbuznosti s původní prací. Třeba jen brát telefony atd.
Aha, tak vysvětlím, paní all píše, že by mohl docházet po zbytek doby do práce a dělat něco jiné, než má v pracovní smlouvě, a v tomto článku je, tedy alespoň to tak chápu já, napsáno, že do roku 2007 bylo v ZP možno nabídnou zaměstnanci před výpovědí práci jinou, třeba to co all uvádí, třeba brát telefony.
Tato nabídková povinnost byla ale zrušena, a zaměstnavatel může dát 52c) i když jsou jiné možnosti práce.
A převést ho na jinou práci, než má v pracovní smlouvě a která se stala z rozhodnutí zaměstnavatele nadbytečnou sám od sebe nemůže. Tak že když je jeho práce zrušená, musí nastoupit náhrada. Je to na hlavu, ale asi nic jiného nezbývá. Na otázku, proč musí zaměstnavatel zaměstnávat člověka jak píšete, odpověď neznám, ale zrůdností je v ZP víc, viz. dovolená za dobu MD a pod.
Znalec zákoníku práce nebo ten, kdo si tady počtě si řekně, proč bych přistoupil na dohodu dřív, když můžu být doma (chodit už jinam) a tady ještě brát peníze.
Děkuji všem za reakce. Zam-ec má nastoupit 1.8. a nový zam-tel požaduje zápočták a bojí se, že bude nějaký problém, když ho nepředloží. Myslíte, že kdyby od zaměstnance přišel návrh, že z důvodu nového zaměstnání žádá o ukončení PP k 31.7. dohodou, že to není nic proti ničemu?
Vždyť jsme Vám psali, že se může dohodnout na ukončení prac. poměru dnem 31.7. z důvodu nadbytečnosti. Pokud se takto se zaměstnavatelem dohodne, tak skončí 31.7. a náleží mu odstupné a od 1.8. může nastoupit do nové práce se zápočťákem v ruce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
25. 7. 2013 11:36
Prosím o radu, zaměstnanec dostal výpověď, PP měl skončit 31.5., ale před skončením začal marodit a neschopnost je ukončena 31.7., takže o "nedočerpanou výpovědní dobu by se měl prodloužit PP, tj. do 20.8., ale od 1.8. už má jinde práci, lze PP tedy ukončit dohodou k poslednímu dni neschopnosti, když už výpověď dostal?
Díky