Re: Dovolená
>>>>Dobrý večer,
>>>>
>>>>leden a únor 2012 jsem byla na MD a za tu dobu mi
>>>>vznikl nárok na dovolenou 5 dní - teď již pobírám
>>>>rodičák
>>>>- jak je to, prosím, s touto dovolenou? To mi těchto
>>>>5
>>>>dní propadne?
>>>>Vím, že jsem si měla požádat o vybrání dovolené ihned
>>>>po ukončení mateřské, ale nedošlo mi to :-(
>>>
>>>
>>>Vyčerpáte si po skončení RD
>>
>>Děkuji za odpověď. Ještě mě napadlo - nepropadne mi,
>>když RD skončím v roce 2014 a toto je dovolená za rok
>>2012?
>
>Ne, nepropadne.
dobrý den, jak to tak čtu, tak si myslím, že pokud jste si nepožádala o čerpání řádné dovolené hned po ukončení mateřské dovolené, tak pak o 5 dnů dovolené asi přijdete, protože za pr.dny rodičovské dovolené se již krátí dny dovolené - za prvních 100 o 1/12 a pak za každých dalších 21 pr.dnů o další 1/12.
O poměrnou část dovolené určitě nepřijde, bude k čerpání po skončení RD, ale ten výpočet je nějaký divný. Pokud by se jednalo skutečně o leden a únor, tak to je 43 dnů a to by byl nárok na 2/12 což při nároku 20 dnů je 3,5 dne a při 25 dnech jsou to 4 dny.
Ke krácení by došlo v případě, že by MD trvala alespoň 60 dnů, potom by byl nárok na celoud dovolenou, krácenou o dobu RD, ale při krácení by se krátilo max. o 5/12, tak že by k čerpání bylo buď 11,5 nebo 14,5 dne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
25. 7. 2013 20:33
Dobrý večer,
leden a únor 2012 jsem byla na MD a za tu dobu mi vznikl nárok na dovolenou 5 dní - teď již pobírám rodičák - jak je to, prosím, s touto dovolenou? To mi těchto 5 dní propadne?
Vím, že jsem si měla požádat o vybrání dovolené ihned po ukončení mateřské, ale nedošlo mi to :-(