Re: Nemocenská v těhotenství
Na nemocenskou půjdete uzná-li to lékař za nezbytné kvůli Vašemu zdravotnímu stavu, nikoli proto, že Vy chcete.
Sedmidenní OL platí i pro Vás, ta již bohužel uběhla.
Pokud jste dosud pracovala jen na DPP do 10 tis. Kč, pak by Vám nárok na nemocenskou ani nevznikl, jde o nepojištěný příjem. Finančně nedostanete nic, ale neschopenka by Vám sloužila jen jako "omluvenka," že se nemůžete dostavovat na ÚP v rámci pozvaných jednání. Registrace na ÚP není povinná. Mimochodem, pracovala-li jste dosud na DPP do 10 tis. kČ, jak jste řešila zdravotní pojištění? Jako samoplátce - osoba bez zdanitelných příjmů jste si každý měsíc zaplatila na pojišťovně 1.080 Kč?
A pozor - budete-li na nemocenské, nebudete mít neomezené vycházky, jak tomu bylo u těhotných dříve, ale max. 6 hodin denně.
Bohužel asi ani nedosáhnete na peněžitou pomoc v mateřství ... musela byste na ni nastoupit ve lhůtě 180 dnů ode dne skončení posledního pojištěného zaměstnání.
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm
Ode dne porodu si požádáte rovnou o rodičovský příspěvek.
http://www.mpsv.cz/cs/2#dsp
Nemocenskou Vám asi nikdo nezaplatí, ale pokud jste skutečně od března nepracovala na pojištěný příjem, pak by se Vás mohla týkat ochranná lhůta pro peněžitou pomoc v mateřství, která je 180 dní od skončení pracovního poměru ( samozřejmě za předpokladu splnění dalších podmínek, jako je pojištění 270 dní v posledních dvou letech). Takže pokud stihnete jít na PPM do 180 dní, počítala by se Vám mateřská z výdělků, které jste dosahovala v minulém pracovním poměru.
Byla jste poslední 2 roky pojištěna alespoň 270 dní (nepočítá se výše uvedená DPP do 10 tis. Kč, ze které se pojištění neplatí)?... napadla mě totiž jedna možnost - sice mě za to může někdo "odsoudit", ale proč neporadit - pokud máte splněnu podmínku 270 dní a máte nějakého známého, který podniká, tak by stálo za úvahu se s ním domluvit, jestli by Vás nezaměstnal, tak měsíc před nástupem na mateřskou, s tím, že by to bylo na dobu určitou, aby neměl další povinnosti, co se týče Vašeho nástupu "do práce" po mateřské/rodičovské... pokud je totiž splněna podmínka 270 pojištěných dní za poslední 2 roky, tak se Vám bude mateřská počítat z posledního zaměstnání - a to by bylo u Vašeho známého.... zkuste promyslet, kdyžtak napište termín porodu, aby se Vám mohl napsat termín, kdy můžete nastoupit na mateřskou...
Pokud jsem pracovala do 31.3. v PP. Vychází mi, že pokud nastoupím na mateřskou 27.9. je to 179 den, takže o fous, pak mi zbývá 55 dní do termínu porodu (což 28.9-19.11.) (což tedy splňuji těch 8 týdnů nástupu před termínem porodu). Počítám prosím správně? Moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
27. 7. 2013 11:28
Dobrý den, prosím poraďte mi.
Pracovala jsem do konce března na PP, pak jsem dělala na DPP do 10tis., nyní mám nějaké zdravotní potíže a ráda bych od srpna šla na nemocenskou. Těhotná jsem od půlky března. Platí pro mne také ochranná lhůta jen 7 dní od ukonč. PP pro nemocenskou i když jsem těhotná? Takže bych se měla jít zaregistrovat na ÚP? je to tak?
moc děkuji za radu