Re: datum-uplat.DPH na vstupu
odpočet dph - tedy nárok -máte opravdu až k datu přijetí dokladu, kdy ho máte fyzicky v ruce. je úplně jedno, jaké DUZP je na faktuře. pokud odpočet dříve, dle DUZP, je špatně.
rozdíl je jen u faktur v režimu přenesení - tam naopak - datum přijetí dokladu vůbec nerozhoduje a do přiznání a výpisu z evidence se dává právě a jen ke dni DUZP uvedeného na faktuře, ale to je jediná vyjímka.
Re: datum-uplat.DPH na vstupu
Já bych jen doplnila, zapomeňte na stejná pravidla pro daň z příjmů a pro DPH. Dva zákony a rozdílné podmínky. Zatímco nákladově může jít faktura přijatá např. 10. srpna klidně do července, DPH si uplatníte až za srpen.Jiný příklad jsou použité kurzy pro přepočet Fa v cizí měně, do účta musíte dát ten, který máte ve směrnici, ale do DPH je to zas jinak. A v DPH je jedno, jestli vedete podvojné účetnictví nebo jen DE - viz Zákon o DPH
§ 73 Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně
(1) Pro uplatnění nároku na odpočet daně je plátce povinen splnit tyto podmínky:
a) při odpočtu daně, kterou vůči němu uplatnil jiný plátce, mít daňový doklad
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
28. 7. 2013 22:55
Prosím o radu. Účetní (vede podvojné účto) mi neustále opakuje, pozor u FA přijatých od 2013 nerozhoduje, DUZP,ale datum přijetí. Doposud jsem psal u fap např.z předch.Q.: zaúčtováno dne..a bylo. V rámci účetního roku to je myslím správně.
Prý je nějaká změna a už neplatí DUZP ale datum přijetí. Byl z toho v práci hrozný humbuk, předělávaly se systémy atd.Zavedla se např.elektronická zapisovaná pošta(s archivací na disku) a do účetnictví a odpočtu DPH se uvádí datum přijetí ?! Nevím je to tak závažná změna v účetnictví ? A teď jiný případ DAŇOVÁ EVIDENCE a doklady přijaté (nebo opožděně dodané, či nalezené),doposud jsem na doklad napsal: zaúčtováno dne.....mohu tak v DE postupovat i nadále, nebo jsem také povinen složitě prokazovat datum přijetí z hlediska DPH??? Vždyť mi to mohl každý dát na místě? Musím mít snad svědky?