Re: Fakturace škody na pronajatém majetk
škoda vznikla městu a to by mělo vymáhat škodu po viníkovi, nevím, jak máte upravené smlouvy, zda to bude město fakturovat vám a vy pak mysliveckému sdružení nebo to město vyfakturuje samo přímo mysliveckému sdružení
pokud by šlo o 1. případ, u vás nejde o škodu ale o náhradu škody (účet 548), vy byste pak fakturovali náhradu škody bez DPH (není předmětem daně dle §2 ZDPH)
vy máte majetek pouze pronajatý, neúčtujete o něm, takže vám škoda nevzniká, účtujete tak, jak jsem výše napsala
My od města žádnou fakturu nedostaneme, o majetek se staráme podle smlouvy a provádíme i opravy na majetku na vlastní náklady. Proto mě napadá, že bychom tedy možná vůbec nemuseli o škodě účtovat v nákladech, protože do nákladů se nám dostanou náklady spojené s ošetřením poškozených lesů a proti tomu vyfakturujeme do výnosů škodu, která vznikla na majetku města. Šlo by to takto?
A ten §2 ZDPH - tím se rozumí, že když tu uvedená činnost (náhrada škody) není, tak že tato činnost není přemětem DPH?
Děkuji moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
29. 7. 2013 13:01
Dobrý den, prosím o radu zkušenější. Naše společnost - s.r.o. je zřízena městem a na základě smlouvy o nájmu spravuje lesy města. Na tomto městském majetku udělala zvěř (z vedlejší honitby) škodu na porostech. Tuto škodu jsme vyčíslili a měli bychom je vyfakturovat mysliveckému sdružení. Nevím, jak tuto škodu zaúčtuji, když pronajatý majetek nemám zaveden v účetnictví (549/???) a druhou věc - asi bych měla fakturovat bez DPH (jedná se o škodu), ale nevím, zda je to tak správně a jakým zákonným ustanovením bych si to mohla podepřít. Poraďte mi, prosím. Děkuji.