Fakturace škody na pronajatém majetku

• (neregistrovaný)

29. 7. 2013 13:01

Dobrý den, prosím o radu zkušenější. Naše společnost - s.r.o. je zřízena městem a na základě smlouvy o nájmu spravuje lesy města. Na tomto městském majetku udělala zvěř (z vedlejší honitby) škodu na porostech. Tuto škodu jsme vyčíslili a měli bychom je vyfakturovat mysliveckému sdružení. Nevím, jak tuto škodu zaúčtuji, když pronajatý majetek nemám zaveden v účetnictví (549/???) a druhou věc - asi bych měla fakturovat bez DPH (jedná se o škodu), ale nevím, zda je to tak správně a jakým zákonným ustanovením bych si to mohla podepřít. Poraďte mi, prosím. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 7. 2013 13:15

alli (neregistrovaný)

Re: Fakturace škody na pronajatém majetk
      škoda vznikla městu a to by mělo vymáhat škodu po viníkovi, nevím, jak máte upravené smlouvy, zda to bude město fakturovat vám a vy pak mysliveckému sdružení nebo to město vyfakturuje samo přímo mysliveckému sdružení
      pokud by šlo o 1. případ, u vás nejde o škodu ale o náhradu škody (účet 548), vy byste pak fakturovali náhradu škody bez DPH (není předmětem daně dle §2 ZDPH)

• 29. 7. 2013 13:21

aaa (neregistrovaný)

O majetek se stará na základě smlouvy s městem naše společnost a tudíž budeme vymáhat škodu my - jako s.r.o. Jak potom budeme, prosím, účtovat?

• 29. 7. 2013 13:32

alli (neregistrovaný)

vy máte majetek pouze pronajatý, neúčtujete o něm, takže vám škoda nevzniká, účtujete tak, jak jsem výše napsala

• 29. 7. 2013 14:07

aaa (neregistrovaný)

My od města žádnou fakturu nedostaneme, o majetek se staráme podle smlouvy a provádíme i opravy na majetku na vlastní náklady. Proto mě napadá, že bychom tedy možná vůbec nemuseli o škodě účtovat v nákladech, protože do nákladů se nám dostanou náklady spojené s ošetřením poškozených lesů a proti tomu vyfakturujeme do výnosů škodu, která vznikla na majetku města. Šlo by to takto?

A ten §2 ZDPH - tím se rozumí, že když tu uvedená činnost (náhrada škody) není, tak že tato činnost není přemětem DPH?
      Děkuji moc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).